Erdogan tar inte terrorn på allvar

30 Juni 2016

Det var inne i ankomsthallen på flygplatsen som det hände. Någons barn, någons vän, någons mormor stod och väntade med en välkommen-hem-skylt när terrorister tog sig in och sprängde sig själva i luften. Minst 41 människor miste sina liv och hundratals personer skadades. Liksom attacken i Bryssel valde terroristerna ett strategiskt mål, en flygplats.

Inne i terminalen rör det sig människor från hela världen. En sådan händelse blir nästan alla länders angelägenhet.

Uppmanat till terrordåd

Mycket tyder på att det var terrorsekten IS som låg bakom attentatet i Istanbul i tisdags. Terroristerna har uppmanat sina anhängare att utföra våldsamma handlingar under den nu pågående muslimska fastemånaden ramadan. Hur dessa kriminella gärningsmän anser att döda oskyldiga har något med en muslimsk, familjär högtid att göra är obegripligt.

Omvärlden måste nu pressa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att ta krafttag mot terrorsekten IS. Hittills har han lagt mer energi på att kriga mot kurdiska PKK-gerillan, kurder i allmänhet och landets vänsterrörelser.

Journalister fängslades

Sedan sommaren år 2014 har runt 2 000 förundersökningar inletts mot personer som kritiserat, eller förtalat, presidenten. Den oppositionella tidningen Zaman konfiskerades nyligen av staten. I maj dömdes journalisten Can Dündar och kollegan Erdem Gül till fängelse för sina avslöjanden om att Turkiet sänt vapen till islamistiska rebeller i Syrien.

Den turkiska regeringen har misslyckats fatalt med att skydda sina invånare. Tisdagens attentat är trots allt IS fjärde terrordåd i landet sedan 2015. Förra sommaren detonerade IS en bomb som dödade 32 ungdomar som samlat i staden Suruç nära gränsen till Syrien. Och i oktober förra året dog upp emot 100 personer och runt 400 skadades i Turkiets huvudstad Ankara efter att en självmordsbombare slog till mot en fredlig demonstration.

Den turkiska regeringen har med rätta anklagats för att stå handfallen när det gäller IS. Terrorister har vid flera tillfällen passerat den ­turkiska gränsen för att ansluta sig till terrorsekten i Syrien. För Erdogan har det varit viktigare att stoppa en kurdisk autonomi i grannlandet.

En ny landsfader

En del svenska analytiker menar att kaoset i Turkiet kommer att missgynna Erdogan. Men frågan är om det faktiskt inte är precis tvärtom. Presidenten har utvecklat en allt mer auktoritär ledarstil och stärkt sitt maktgrepp. Läget i landet kan spela honom i händerna. Nu kan han kliva fram som en landsfader och utlova stabilitet mot att han får fortsätta inskränka vissa friheter.

Omvärlden måste rikta stark kritik mot Erdogans felaktiga val av huvudfiende och den inhemska strategin som visat sig vara förödande.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.