Just nu vräks två barn om dagen i Sverige

Men på banken rullar pengarna in

Häromdagen berättade Kronofogden att antalet barn som vräks stiger. Det första halvåret i år har 345 barn tvingats lämna sina hem.

Två barn varje dag.

I stället för ett hem hänvisas det ofta till akutboenden, andrahandslägenheter eller andra tillfälliga lösningar.

– Att inte ha ett stadigt hem begränsar barnens möjlighet att klara skolan, säger Samira Abutaleb Rosenlundh på Rädda Barnen till Dagens Nyheter.

Tacka fasen för det.

Sämre hälsa

Enligt Rädda Barnen kan ett otryggt boende dessutom bidra till sämre psykiskt hälsa, både hos barn och vuxna.

Just nu kommer också andra siffror. Storbankerna presenterar resultatet för det senaste kvartalet. Och det går bra, riktigt bra.

Pengar rullar in, som Petter skulle ha uttryckt det.

Handelsbanken kan visa upp ett resultat på nästan tio miljarder. På tre månader. Nordea tjänade dubbelt så mycket.

Det går ingen nöd på de andra bankerna heller. Förklaringen är enkel. Medan räntorna vi betalar för våra lån har rakat i höjden har den ränta banken betalar för våra sparpengar halkat efter. På bankspråk talar man om ett ökat räntenetto.

Det är alltså vi som betalar, ifall det skulle ha undgått någon.

Tuffare för vissa

Tiderna må vara tuffa, men de är tuffare för vissa. Och frågan är om inte barn som till och med förvägras rätten att växa upp i ett tryggt hem drabbas allra hårdast.

Sverige behöver inte vara ett land där två barn om dagen vräks. Det spar inte ens några pengar. Kostnaderna för att hjälpa familjen blir bara större när den förlorat sin bostad.

Dessutom finns det resurser. Bankernas nästan oanständiga övervinster är bara ett exempel. I sin budgetmotion föreslog socialdemokraterna en bankskatt. Den skulle dra in tio miljarder, lika mycket som Handelsbankens vinst de senaste tre månaderna.

Förbättra barns villkor

Det skulle inte bara räcka för att stoppa vräkningar av barn, utan också till att förbättra barns villkor i allmänhet.

Sedan förra året har Kronofogden uppdraget att förbättra samarbetet med bland annat hyresvärdar och socialtjänst för att undvika vräkningar. Det är förstås extra viktigt när barn är inbladade.

Det jobbet måste bli effektivare, och både kommuner och hyresvärdar får anstränga sig ännu lite hårdare. När det är tuffa tider måste de mest utsatta skyddas.

Det är svårt att tänka sig någon mer utsatt än ett barn som förlorar sitt hem.