Arbetslösheten – ett misslyckande

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-03-07

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

”Jag tror det ligger en väldig massa kunskap i mötet mellan de arbetslösa och förmedlarna. En kunskap som teknik aldrig kan ersätta. Därför måste vi vårda de kompetenta arbetsförmedlarna och lyssna på dem.”

Wanja Lundby-Wedin, LO:s ordförande, har nyligen varit på sitt första sammanträde i Ams styrelse. Innan dess läste hon regeringens regleringsbrev, med bilagorÌ´1;(!) och statsbudgeten för att datera upp sig.

–Ì´0;Jag blev lite skrämd av att uppdraget till Ams i så hög grad präglas av kontroll och detaljreglering byggd på den så kallade sökteorin.Det är klart att det måste finnas en nationell arbetsmarknadspolitik som tryggar rättssäkerhet och likabehandling. Men den måste också få vara flexibel, ta hänsyn till individuella och lokala skillnader, säger Wanja.

Jag möter henne på fredagseftermiddagen. Hon kommer andfådd efter att ha varit hos frissan på lunchen och klippt sig. Hon har glada, bredrandiga strumpor i rött-grönt-svart. De grå kostymernas regim i LO-borgen är slut.

Hon berättar att hon har rest mycket. Sett att arbetslösheten och behoven ser så olika ut och att det behövs mer flexibla, skräddarsydda lösningar för människor och orter, inte minst krisorter som Nynäshamn.

Skräddarsydda lösningar för unika personer? När alla måste söka och åter söka jobb via datorn, trots att det finns så få jobb. När alla ska pressas in i fyrkantiga handlingsplaner, lika för lågutbildade invandrare och svenska civilekonomer, undrar jag.

–Ì´0;Självklart ska de arbetslösa söka jobb, men det räcker inte att bara erbjudas sökaktiviteter när jobben är för få. Och alla klarar inte datorn. Handlingsplanerna ska vara ett ömsesidigt kontrakt. Då måste också Ams och samhället ha något att erbjuda. Men i dag är resurserna för små.

LO-ordföranden inser problemen. När jag frågar: Har inte Ams-ledningen i så fall varit för flat, bäddat för fiasko, när den accepterat regeringens krav utan att kräva nödvändiga resurser? Och är inte arbetslösheten ett dramatiskt misslyckande för den socialdemokratiska regeringen? så kommer svaren rakt.

–Ì´0;Ams har vid flera tillfällen krävt ökade resurser. Det är viktigt nu att både ledningen och styrelsen tydligt markerar mot regeringen att det inte finns tillräckliga resurser för att klara målen. Och jag håller med dig om att det är ett misslyckande att vi inte pressat ner arbetslösheten åtminstone till fyra procent.

Men sysselsättningsmålet då, att år 2004 skulle 80 procent av arbetskraften vara sysselsatt. Det fattas fortfarande 300Ì´1;000 jobb. Det är väl ett större misslyckande som regeringen har det fulla ansvaret för? Den har ingen sysselsättningspolitik, budgeten bygger på sökteorin, att utbudet av arbetskraft ska skapa jobb. I övrigt väntar regeringen bara år efter år passivt på att konjunkturen – snart – ska ge fler jobb.

–Ì´0;Att vi inte nått 80-procentsmålet är inte så enkelt som ett misslyckande. Ingen kunde förutse den enormt höga produktivitetsutvecklingen i näringslivet, också i tjänstesektorn, som gör att allt färre uträttar alltmer.

Måste vi alltså acceptera att 20 procent ska stå utanför arbetsmarknaden? Deras jobb är att vara arbetslösa och förtidspensionerade?

–Ì´0;Nej aldrig! Alla har rätt till jobb och social gemenskap, rätt att bidra efter förmåga. Gör regeringen inte tillräckligt nu – i vårbudgeten – är det risk att väldigt många fastnar i utanförskap och arbetslöshet. Det vore mänskligt och samhällsekonomiskt en tragedi. Och det skulle skapa arbetskraftsbrist om några år när de stora pensionsavgångarna börjar på allvar.

–Ì´0;Socialdemokraterna har lovat mycket, partiet har fattat många kloka kongressbeslut om arbetslivets utveckling, men regeringen har expedierat för lite. Politiken måste få en ny ingång som utgår från att alla behövs. Vi kan inte bara ha ett utgiftstak som mål. Kommunerna måste få en mer central roll. Vi behöver ett nytt, mer yrkesorienterat kunskapslyft. Marginalkostnaden är liten för att öka lönebidragsanställningar, anställningsstöd, anpassade jobb, kommunala beredskapsjobb, kanske kommunala Samhall.

För LO:s ordförande är inte arbetslösheten ödesbestämd, full sysselsättning ingen hägring utan problem att ta itu med. Möjligheter att förverkliga. Och vi måste göra det nu, säger hon.

Frågan är om hon får sin regering och Ams med på tåget.

Lena Askling

Följ ämnen i artikeln