Obama är med i italienska valet

Demokraterna i USA håller sig med en italiensk filial, ett parti som lämpligt nog heter Partito Democratico (PD). Italienarna hade lättare att klara av primärvalen. Walter Veltroni, borgmästare i Rom, slet åt sig 76 procent av rösterna redan i första valomgången och blev partiets ledare, efterträdare till avsuttne regeringschefen Romano Prodi.

Veltroni är den amerikanske vännen. I sitt författarskap räknar han in några böcker om Kennedy-klanen, med särskild tonvikt på Robert. Vänskapen besvarades; Veltroni och hans kamrater bjöds till Bill Clintons första kröning, trots att deras parti fortfarande

kallade sig kommunistiskt. Ja, Veltroni, fostrad i den ungkommunistiska rörelsen, har försäkrat att han aldrig varit kommunist. Den ideologin är inte förenlig med frihet, har han försäkrat i en annan av sina böcker.

Numera tycks Veltroni ha flyttat sina sympatier till Barack Obama, nära vän sedan några år. Veltroni har skrivit ett beundrande förord till Obamas självbiografi.

Veltroni behöver all sorts hjälp från Obama och andra för att ens överleva de italienska valen i mitten av april. Opinionssiffrorna pekar på en kollaps som liknar Reinfeldts. 42 procent för PD och övrig vänster, 58 för Berlusconis liberala varuhus.

De italienska demokraternas partiprogram skulle möjligen gå att sälja i USA: socialdemokrati, kristen sociallära, socialliberalism och en stänk ekologi. Någonting att smaka av för såväl den moderata vänstern som den kristna centern. Veltroni hoppas också kunna vinna Confindustria, motsvarigheten till Svenskt Näringsliv. Dess ordförande Luca di Montezemolo har, liksom det civiliserade näringslivet, svårt att uthärda Silvio Berlusconi.

PD får svårare att mobilisera facket, i princip utanför partipolitiken. Luigi Angeletti, ledare för moderata landsorganisationen UIL, tycker att Prodi-regeringen inte begrep sig på löntagarnas krav. Prodi sanerade annars den ekonomi Berlusconi-epoken förvandlat till sand och minskade arbetslösheten. Europeisk vänster är hyggligt bra på det kamerala men lämnar över ideologin till en allt råare höger.

Veltroni och hans parti har hittills skurit av alla förbindelser med övrig vänster, den som i ett tjog månader höll Romano Prodi vid makten. Därför har La Sinistra l’Arcobaleno, Regnbågsvänstern, skapats. En sammanslutning av ett par kommunistpartier, de gröna och den demokratiska vänstern, förresten lett av Prodis universitetsminister Fabio Mussi. Hans parti, med stöd från PCI:s siste ledare Achille Occhetto och den karismatisk f?d fackledaren Sergio Cofferati, lyckas påminna något om traditionen från den mäktiga italienska arbetarrörelsen.

I valet går det som i USA. Berlusconi, född 1936 som John McCain, vinner. 2008 blir 72-åringarnas glanstid.

Följ ämnen i artikeln