Dags för klarspråk om klimatkrisen

I dag talar väderprognoserna om regn. Frågan är om en störtskur mitt i semestern någonsin varit mer välkommen.

Värmen är samtalsämnet just nu. Vi funderar på vätskeersättning, luftkonditionering, bad och grillförbud. Och på skogsbränder naturligtvis. Sommaren 2018 har redan skrivit in sig i historieböckerna. SMHI räknar med att kunna redovisa den varmaste julimånaden på 260 år.

Ändå, medan Stefan Löfven vädjar on att semesterlediga medborgare ska sluta grilla tvingas hans grekiska kollega utlysa landssorg över de mer än 80 döda. Det säter saker och ting i ett visst perspektiv.

Politiken påverkas

Naturligtvis påverkas också det politiska samtalet och den pågående valrörelsen av värmeböljan. Det extrema vädret reser så många frågor. Hur är det med vår beredskap, vad händer med regionalpolitiken och vilken hjälp kan vi räkna med från våra grannländer? Borde militären ha uppdrag att släcka bränder och hur klarar äldrevården en situation som den under de senaste veckorna.

Efter torkan och hettan finns det trots allt en fråga som måste prägla valrörelsen 2018. Vad kan vi göra för att begränsa klimatförändringarna? Vilka beslut kan politiker fatta och vad kommer de att betyda för mig?

Det vi ser just nu är ingenting annat än klimatet som förändras framför våra ögon. Det betyder inte att vart enda år kommer att se ut som det här, men det betyder att vi måste vänja oss vid dramatiska vädersituationer allt oftare. I förlängningen talar vi om villkoren för livet.

Frågor som kräver svar

Att tänka sig en valrörelse 2018 utan klimatfrågan är som att tänka sig valdebatten 1994 utan statsskuld. Det går helt enkelt inte.

De politiska partierna måste lämna svar på hur de tänker förändra de stora samhällssystemen. Vi måste prata om transporterna av varor och människor, om produktionen och konsumtionen av mat och om hur vi bor och planerar våra städer. Men valrörelsen måste dessutom svara på hur vi ska rusta samhället för de utmaningar som kommer. Kommer resurserna för att ta hand om äldre och sjuka att finnas när hettan slår till? Kommer det att finnas räddningstjänsten, också i de mest avfolkade landsbygdskommunerna?

I valrörelsen 1994 visade det sig att väljarna ville höra klarspråk från sina politiker. Det finns ingen anledning att det inte skulle gälla 2018.

Följ ämnen i artikeln