Ett trapphus är inget hem

Vintern närmar sig och nätterna blir allt kallare. Föreningen Värmestugan i Helsingborg som arbetar med hemlösa blev lovade en lokal av kommunen. I stället blev de hänvisade till ett trapphus. Där fanns inte ens tillgång till toalett.

Det finns många förklaringar till ­hemlöshetens orsaker men självklart är bostadsbristen central. Boverket ­visar i sin senaste rapport att ungdomar, pensionärer och flyktingar med uppehållstillstånd får det allt svårare att skaffa en bostad. I kommuner där ungdomar har särskilt svårt att få en bostad beror det i nästan nio fall av tio på att det saknas små hyresrätter.

När Sverige fick en borgerlig regering på 1990-talet förändrades bostadspolitiken radikalt. Bland annat avskaffades de statliga bostadslånen. När den nuvarande högerregeringen tog över stafettpinnen fortsatte de på samma linje. Till och med allmännyttan skulle drivas enligt affärsmässiga principer. Man har sålt ut stora delar av hyresbeståndet och infört marknadsanpassade hyror.

De privata hyresvärdarna ställer ofta höga krav på hyresgästen. Man ska tillexempel ha en fast inkomst. I en tid då arbetslösheten ligger på 7,5 procent (20 procent bland unga) är det ett omänskligt krav. Och så ska man helst inte ha betalningsanmärkningar. Har du annan etnisk bakgrund än svensk får du sätta din tillit till att hyresvärden inte väljer bort dig på grund av din bakgrund.

Det lär ta lång tid att ordna upp den havererade bostadsmarknaden. Under tiden kan vi inte låta människor frysa på gatan. Lite värme och kläder i en riktig lokal borde Helsingborgs kommun kunna erbjuda.

Följ ämnen i artikeln