Din påse av plast skadar och dödar

Det är rekordvärme i Sverige och många söker sig till hav och sjöar för att bada. Många tar med sig lite mat, engångs­gafflar och läsk. I går slog Naturskyddsföreningen och forskare larm om att plasten i våra hav är en fara för djur, människor och hela ekosystemet.

Länge sågs haven som något oförstörbart. En påse eller lite skräp ansågs försvinna magiskt bara det sjönk till botten. Problemet är att plast kanske sjunker, men det försvinner inte. Det bryts ner så långsamt att all plast som någonsin tillverkats och inte bränts upp finns kvar i någon form på vår jord, ofta i haven.

Kommer från privat konsumtion

Det flyter omkring gigantiska plastöar i vattnet. Fåglar och andra djur äter plast tills magen är full och dör sedan av svält. Men de allra minsta delarna är inte

bättre. Fiskar och skaldjur får i sig de minimala plastpartiklarna. Sedan äter vi människor den fisken till middag. 

Transporter på havet och företag som tillverkar plast är några som bidrar. Men ungefär hälften av plasten som spolas upp på ständer kring Östersjön kommer från privat konsumtion. Det är alltså våra fimpar, plastbestick och ansikts­peelingar med plastkulor som förvandlar vattnet till en plastig sörja.

Skapar ett gifthav

På EU-nivå har man tagit upp kampen mot plastpåsar, länderna ska minska användandet med 80 procent fram till 2019. Privatpersoner kan redan i dag välja bort produkter av plast som inte behövs. Men det löser inte allt. Från politiskt håll måste man våga lägga förslag som på allvar minskar plastanvändningen och se till att den plast som redan finns återanvänds.

Det stora problemet med plastgafflar på stranden är inte att det är otrevligt att lägga hand­duken bredvid dem. Det är att gafflarna tillsammans med miljontals andra plastbitar skapar ett gifthav.

Följ ämnen i artikeln