Medelklassen nästa arbetslösa proletariat

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-03-15

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

De nya jobben strömmar in till landets arbetsförmedlingar och den öppna arbetslösheten sjunker. Högkonjunkturen ger äntligen utslag också i fler jobb.

Trots det finns fortfarande grupper som inte får jobb. Det gäller i hög grad lågutbildade ungdomar. Långtidsarbetslösheten bland dem har nästan tredubblats på ett år. Det är skrämmande.

Den argaste kritikern av den höga ungdomsarbetslösheten i valrörelsen var Maud Olofsson. ”Skamligt”, dundrade hon då och ville adoptera den franska högerns idé om att avskaffa anställningstryggheten för unga, sänka lönerna, göra dem till rättslösa reavaror på marknaden.

I dag tiger hon om de stigande arbetslöshetstalen bland de unga. Skamligt, Olofsson.

En strålande konjunktur i dag löser heller inte de långsiktiga problemen på arbetsmarknaden. I en kommande TCO-rapport pekar organisationen på de arbetslöshetsproblem och den relativa fattigdom som väntar runt knuten för stora, mycket stora delar av löntagarna. Det handlar inte minst om medelklassens välutbildade tjänstemän.

”Högutbildade och välbetalda löper störst risk att bli arbetslösa. De får svårare att finna ett likvärdigt jobb och riskerar sämre lönevillkor och karriärmöjligheter i framtiden. De sänkta nivåerna i a-kassan ökar osäkerheten. Risken att få sin inkomst halverad från ett år till ett annat har ökat dramatiskt”, skriver TCO:s samhällspolitiske chef Roger Mört-vik och utredaren Kjell Rautio på DN Debatt (14/3).

Mörtvik har länge studerat globaliseringens effekter och gav förra året ut ”Turboekonomin. Den globala kampen om jobb och välfärd”. Nu går TCO vidare och granskar nyare internationell forskning om hur globaliseringen påverkar arbetsmarknaden och de personer som förlorar jobbet. Slutsatserna är omtumlande: det blir medelklassen som blir det nya proletariatet.

Förklaringen är ganska uppenbar. Alla länder satsar enorma resurser på forskning och utbildning. Hundratals miljoner nya, billiga, välutbildade löntagare kommer att konkurrera om jobben. När svenska jobb försvinner och hyggligt avlönade tjänstemän blir arbetslösa, tvingas de leva, inte på 80 eller 65 procent av sin lön, utan på 65 procents ersättning under det så kallade taket i a-kassan, som ligger kvar på dryga 20 000 kronor.

För en majoritet av tjänstemännen innebär det mycket kraftiga inkomstsänkningar, ner till halva lönen! Lägg därtill att reglerna i den nya a-kassan tvingar dem att snabbt ta ett nytt jobb. Inte ett likvärdigt jobb till likvärdig lön, utan det jobb som finns till den lön som erbjuds.

Det är att gå helt fel väg. Ska Sverige klara sin konkurrenskraft och människor vara beredda att ställa om, måste de få chans till en bra omställning med trygg ekonomi, utbildning och coachning.

Regeringen Reinfeldt gör det motsatta. Försämrar alla villkor, skrotar både Ams- och vuxenutbildningen och vill skrämma människor att ta låglönejobb som varken stärker den svenska ekonomin eller konkurrenskraften.

Regeringen borde läsa TCO:s rapport.

Lena Askling

Följ ämnen i artikeln