I bästa fall yrvaket - i sämsta hyckleri

Exministerns krav på ordning i arbetslivet klingar falskt

Stefan Attefall på den tiden han var bostadsminister.

Nyligen slog polisen och Arbetsmiljöverket till mot turistanläggningen Himmelsfjäll i Idre. Där växer semesterstugorna fram i rasande fart.
Tillsammans kontrollerade myndigheterna bland annat de anställdas arbetstillstånd. Det är så man arbetar idag, samarbete och inspektioner på plats.

Långt upp i den södra fjällvärlden konstaterade polisen att nio arbetare, från Georgien och Ukraina, helt saknade tillstånd. Alla nio ska utvisas och egentligen skulle polisen ha tagit med dem till Migrationsverket.

Det kunde man nu inte göra. Den dagen fanns det bara fyra platser. Fem av arbetarna fick inte rum. I ställer uppmanades de att anmäla sig hos polisen tre gånger i veckan.

Samtidigt som polisen och Arbetsmiljöverket kontrollerade dokument i fjällvärlden hölls en pressträff i Stockholm. Den så kallade Byggmarknadskommissionen presenterade sin slutrapport, "Från svart till vitt".

Kommissionen är ett samarbete mellan parterna i byggbranschen och deras rapport innehåller en lista med åtgärder för att rensa upp på svenska byggen. Bland annat vill man ha mer samarbete mellan myndigheter, hårdare regler för arbetskraftsimport tuffare krav på kunder som köper RUT och ROT-tjänster.

– Vi måste ha en insikt att problemen är större än man tror, förklarade kommissionens ordförande, den tidigare bostadsminister och kristdemokraten Stefan Attefall, myndigt.

Större än vem tror?

Jag vill inte vara småaktig men jag tror att Stefan Attefall hade varit mindre överraskad om han redan under sin tid som minister hade pratat med facket, till exempel Byggnads. Där har nämligen insikten om hur illa det är ställt dominerat de senaste årtiondena.

Arbete för ordning och reda har nästan alltid har fått göras i motvind. Motståndet har inte sällan kommit från sådana som Attefall. Tillsammans med delar av arbetsgivarna har borgerliga politiker obekymrat avfärdat krav på bättre kontroll och rättvisa villkor som främlingsfientlighet. När man kunnat har man backat upp processer mot facket försök att värna rättvisa villkor.

Attefall kunde också ha läst tidningarna. Att den tidigare bostadsministern skulle läsa Aftonbladets ledarsida är kanske mycket begärt, men vi har inte varit ensamma om att varna för det skuggsamhälle som fått växa fram.

Attefall kunde till exempel ha kastat ett öga i fackförbundspressen.

När borgerliga tidigare politiker och företrädare för arbetsgivarorganisationer nu talar om tuffare tag och rent spel känns det i bästa fall yrvaket. I sämsta fall är det hyckleri.

Och samtidigt fortsätter skuggsamhället att breda ut sig. Att utvisa nio arbetare som byggt semesterstugor i Dalarna hjälper inte. I alla fall inte så länge den som organiserat det hela och som tjänat pengarna går fri. Då kommer de nio snart att vara ersatta av några andra, lika fattiga och lika utnyttjade.