Fotbollen förenar – nationalism splittrar

I går festade de två ländernas fans med varandra. Så kan det också se ut. Fotboll förenar, nationalism splittrar.

Det brukar sägas att fotboll och politik ska hållas isär. Men är det något som fotbollsturneringar är en uppvisning i så är det just politik. Ta till exempel, det minst sagt spända läget mellan, Turiket och Ryssland. Länderna står på olika sidor i Syrienkonflikten och det har tagit ut sin rätt på fotbollen.

I höstas meddelade den ryske idrottsministern Vitaly Mutko att ryska proffsligor inte får värva turkiska fotbollsspelare. Turkar som redan har kontrakt ska få spela klart men kommer inte att få förlängt. Sura ryska politiker har också förbjudit ryska fotbollslag att åka på träningsläger i Turkiet.

"heroiska landsmän"

Vladimir Putin ser det nu pågående europeiska mästerskapet i fotboll som en chans att stärka den ryska nationella identiteten. Det gör visserligen alla andra länder också, men Putin går ett steg längre.

Nyligen drabbade ryska, franska och engelska fotbollsfans samman i samband med en fotbollsmatch mellan Ryssland och England. Enligt Reuters var det ryska fans som började attackera den engelska klacken. Men så gick det inte till enligt rysk media. Där beskrivs händelseförloppet med att engelsmännen provocerade "våra heroiska landsmän".

Splittrat Europa

Europa är en konflikternas kontinent. Det är 71 år sedan som andra världskriget tog slut där upp emot 50 miljoner människor dödades. I dag krigar länderna inte med varandra, förutom Rysslands annektering av Krim. Men konflikterna gör sig påminda under ytan. Det som länderna fattade gemensamt efter kriget - i syfte att inte upprepa de fruktansvärda förbrytelserna - håller land efter land att frångå. I dag stänger europeiska länderna sina gränser för människor på flykt undan förföljelse. Kontinentens sammanhållning utmanas av den inhemska nationalismen. Storbritannien ska rösta om utträdet ur EU den 23 juni. 

Spanska ligan

Skotska nationalister menar att om britterna lämnar EU så tänker man hålla en ny folkomröstning om att lämna Storbritannien. Flera partier i Katalonien i Spanien driver på för att bryta sig loss. Om det skulle hända skulle det förstås också gå ut över fotbollen.

Vad skulle hända med FC Barcelona om Katalonien blir ett eget land till exempel? Vad skulle hända med spanska ligan?

Inför matchen mellan Sverige och Irland i går festade de två ländernas fans med varandra. Så kan det också se ut. Fotboll förenar, nationalism splittrar.