Så får fler råd att gå till tandläkaren

Uppdaterad 2015-09-09 | Publicerad 2015-09-07

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dag meddelar regeringen och Vänsterpartiet att man är överens om att höja åldersgränsen för gratis tandvård, från 19 till 23 år. Det är ett utmärkt budgetlöfte som syftar till att bygga ut en del av vårt välfärdssystem som vi vara särskilt stolta över.

1974 genomfördes den stora svenska reform som gjorde att alla barn kan gå till tandläkaren helt gratis och som gav alla vuxna en allmän tandvårdsförsäkring.

Människors tänder skulle inte längre vara en klassmarkör och tandvårdens kvalitet skulle inte längre stå i direkt relation till plånbokens storlek.

Tandhälsan har förbättrats

Det var 41 år sedan och i förra veckan lämnade utredaren Bengt Germundsson över sin utvärdering av det senaste tillägget i tandvårdspolitiken. Det infördes 2008 och innebär att alla från 20 år får ett allmänt tandvårdsbidrag och att ett högkostnadsskydd införts. Effekten, menar utredaren, är att tandhälsan förbättrats och att fler går till tandläkaren.

Ja, svensk tandvård är i världsklass, men problem saknas inte. Omkring en miljon svenskar avstår varje år från att gå till tandläkaren, trots att de skulle behöva det.

För det är fortfarande dyrt att gå till tandläkaren. En rotfyllning kan kosta upp emot 6 000 kronor. En vanlig undersökning kan gå på en tusenlapp. Att kunna ta hand om sina tänder och få den behandling som är nyckeln till god tandhälsa är på många sätt fortfarande en fråga om pengar. Och det är framför allt fattiga pensionärer, sjuka, invandrare, arbetslösa och deras barn som står tillbaka.

Det behöver vi faktiskt åtgärda, och då räcker inte regeringens och V:s förslag från i dag. Tandvårdspolitikens grundläggande inriktning måste vara att stödja regelbunden, förebyggande behandling. Och det även efter att man fyllt 23 år.

Utjämna skillnader

Från LO har det kommit förslag på hur skillnaderna i tandhälsa kan utjämnas ännu bättre än i dag.

Bland annat föreslår facket att det allmänna tandvårdsbidraget görs om och görs lika för alla, och höjs till runt 500 kronor. LO har också föreslagit att tandläkarbesök ska subventioneras redan från första kronan i stället för som i dag, när högkostnadsskyddet träder in först när kostnaden överstiger 3 000 kronor.

Det vore djärva välfärdspolitiska reformer med ett tydligt syfte: att tandvård ska ges till alla på lika villkor.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Daniel Swedin

Följ ämnen i artikeln