Fler dollarmiljonärer till skada för Sverige

fler badar i pengar Fastighetspriserna har skenat i Sveriges rikaste förorter och Credit Suisses årliga rapport visar att Sverige är ett av de länder där antalet dollarmiljonärer ökar snabbast.

15 FEBRUARI 2014. Ökade skillnader

Förra året såldes 29 villor för mer än 20 miljoner i Sverige. Trots finanskrisen finns allt fler mycket rika. I storstädernas välbeställda förorter har fastighetspriserna nästan fyrdubblats på 20 år.

Priserna på jordbruksfastigheter har också skjutit i höjden. Allt fler av de extremt välbeställda vill ha ett herresäte med tillhörande jaktmarker.

Enligt Credit Suisses årliga rapport är Sverige ett av de länder där antalet dollarmiljonärer ökat snabbast. I veckan kom rapporter om att allt fler kan ­leva på bara kapitalinkomster.

Lyxrenoverar sina villor

Samtidigt har skatterna som försökt bromsa utvecklingen demonterats. Arvs-, förmögenhets- och fastighetsskatten är borta.

Men är detta ett problem? Borde vi inte tacksamt ta emot de arbetstillfällen som bjuds när de rika lyxrenoverar sina villor, anställer barnflickor och hembiträden och håller liv i lyxbilsmarknaden?

Nej, det som varit viktigt för den svenska välfärdsmodellen är inte bara att fattigdomen hålls borta. Nästan lika viktigt är att hålla tillbaka de rikas värsta excesser.

I en klassisk studie av den smarta kapucinapan visade det sig att de gärna byter till sig gurkbitar mot stenar. Men när den ena apan i experimentet i stället fick vindruvor, blev den andra apan rasande. Den vägrade att byta mer och slängde dessutom i ilska ut sina nu förhatliga gurkbitar ur buren.

Synen på rättvisa verkar finnas i våra gener. Stora skillnader som upplevs som orättvisa skapar frustration.

Nu är vi återigen på väg mot ett samhälle där allt större förmögenheter går i arv.

Där ägare och höga chefer i ­finansbranschen mjölkar ur allt större värden på bekostnad av skattebetalarna och kunder.

När detta skedde förra gången, på 1800-talet, ledde det till social oro som lade grunden för välfärdsstaten. Att skapa en hållbar finansiering av välfärdspolitiken var tuffast. Och svårast var att driva igenom arvsskatten.

Kommer inte sitta stilla

Att både LO:s ekonomer och tankesmedjan Katalys presenterat förslag på hur skattesystemet bör reformeras för att räcka till välfärden framöver är bra.

Men den ekonomiska eliten kommer inte stillatigande titta på medan deras vinster rullas tillbaka. Viktigare än politiskt samförstånd är att det opinionsbildas om var vi landar om inget görs.

Följ ämnen i artikeln