Tvål eller leksaker ingen budgetfråga

Sjuka barn kostar på för alla parter.

Vabruari har börjat. Alla med förskolebarn vet att varje arbetsdag kan bli den sista på länge. Ängsligt väntar de på det första utbrottet av vinterkräksjuka eller influensa i familjen. Har de mindre barn är det bara en tidsfråga innan det kommer.

Förra året slogs ett nytt vab-rekord. I februari togs 750 000 vab-dagar ut. En nivå som Sverige aldrig tidigare har varit i närheten av. De andra vintermånaderna var inte så mycket bättre.

Detta innebär stora kostnader. Utgifterna för vård av sjuka barn har stadigt ökat. 

De osynliga kostnaderna för frånvaron är ännu högre. Arbetsgivare måste ta in vikarier och har svårt att planera. Arbetskamrater tvingas ta på sig extrajobb för att rädda situationen.

Föräldrar får med ena handen torka upp spyor och med andra handen messa instruktioner till den som fått hoppa in på jobbet. Eller möjligtvis i stället gräla på sin partner om att det minsann är dags att för hen att komma hem och ta över nu.

Dessutom påverkas situationen för alla småbarnsföräldrar. Arbetsgivaren kommer uppleva småbarnsföräldrar, och framförallt kvinnor som vabbar mest, som opålitliga. De får inte några ansvarsfulla uppdrag eftersom arbetsgivaren aldrig vet om de verkligen dyker upp när de måste.  

Men värst är det förstås för alla de barn som blir sjuka. Särskilt med tanke på att många blir sjuka i onödan.

I Västra Götaland har de visat att det går att få ned antalet sjukdagar. Genom att tvätta händerna oftare, genom att regelbundet torka av möblerna och genom utbildning av personalen kunde fler barn hålla sig friska.

Det går att göra något åt den smittspridningen som uppstår när många barn umgås inomhus under många timmar.

Det finns ingen naturlag som säger att barnfamiljer varje år måste drabbas av magsjuka och förkylningar som aldrig tar slut.

Problemet är att kostnaden för detta måsta bäras av förskolan. De behöver ur sin snåla budget bekosta utbildning, inköp av pappersservetter och plasthandskar, satsa tid på att tvätta händer. Resultatet blir, i bästa fall, att de kommer ha ännu fler barn närvarande på dagarna.

När valet står mellan handsprit och nya leksaker blir det inte lika enkelt. Speciellt inte när detta diskuteras på föräldramöten i september när alla känner sig friska.

Vinsten blir emellertid enorm för alla andra. Bra hygien får inte vara fritt valt arbete för förskolorna. Det måste prioriteras och det måste avsättas resurser för detta. Annars hamnar kostnaden i knät på alla andra.

Följ ämnen i artikeln