Feta kvinnolöner är inte jämställda

Det är kul när högt uppsatta kvinnor tjänar mycket, men det är inte särskilt jämställt.

Kvinnliga toppolitiker tjänar mer än manliga. Det handlar om politiker i våra kommuner och högst betald är givetvis Stockholms socialdemokratiska finansborgarråd Karin Wanngård. Hon får hela 125 730 kronor i månaden eller över en och en halv miljon om året. Även de kvinnliga kommundirektörerna drar ifrån männen.

– Det här är ett trendbrott bland både politiker och chefer, konstaterar tidningen Dagens Samhälle nästan jublande.

Inga trendbrott

Vi kan avslöja att det finns fler kvinnliga direktörer med topplöner. Annika Falkengren har länge ­toppat bank-vd:arnas löne­liga. Förra året ­tjänade hon 30 miljoner kronor. Svenskt Näringslivs direktör Carola Lemne fick 490 000 kronor i månaden och var därmed högst betald bland arbetsgivarnas företrädare.

Visst är det är kul när kvinnor på toppen tjänar mest, men särskilt jämställt är det inte. En majoritet av Karin Wanngårds underlydande är kvinnor i förskolan, skolan och hemtjänsten. Lågavlönade kvinnor som ligger långt ­efter männen. En undersköterska tjänar till exempel 23 200 kronor i månaden, ­vilket är 2 800 kronor mindre än en ­industriarbetare. Där ser vi minsann inga trendbrott.

Tillhör en helt annan klass

Karin Wanngårds höga lön innebär ­inte att hon kommer att höja lönen för undersköterskorna. Lika lite kan Annika Falkengren och Carola Lemne betyda för andra kvinnor. Socialdemokraternas krav på kvinnor i bolagsstyrelserna handlar inte om höjda kvinnolöner. När den politiska och ekonomiska ­eliten tar för sig gör överklassen som den brukar. Att kvinnor i välfärden fortsätter att tjäna mindre beror på att de tillhör en helt annan klass och i den härskar fort­farande orättvisan.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln