Vad Reinfeldt vill i EU fick ingen veta

I snart 20 år har Sverige varit medlem i EU. Skuggan från folkomröstningskampanjen har dock vilat tungt över varje EU-parlamentsval sedan dess.

Gång efter gång har de från den forna ja-sidan målat ut EU som det stora fredsprojektet i vår tid. De som var aktiva på nej-sidan har däremot fokuserat på EU:s alla brister.

Först i gamla hjulspår

Även dagens debatt började på detta sätt.

Fredrik Reinfeldt tog avstamp i första världskriget som började för 100 år sedan. Problemet med fredsretoriken är att den kanske förklarar varför EU växte fram. Men den ger ingen vägledning till hur EU ska bidra till fred i vår tid.

EU har fått en betydelsefull roll i säkerhetspolitiken. Men hur denna position ska användas för att skapa fred är den svåra frågan.

Ukrainakrisen har tydligt visat det. Det har varit svårare än många hoppats att skapa en enig EU-linje i denna fråga.

Inga visioner

Ingen som lyssnade på Fredrik Reinfeldt kunde tvivla på att han under sina snart åtta år som statsminister har lärt sig mycket om EU-byråkratins interna liv. Problemet var att han i debatten mest använde kunskapen för att försöka platta till debattmotståndarna.

Hans ambition att berätta vad han ville med EU-samarbetet var mindre. Det är tyvärr kännetecknande för Reinfeldts tid som statsminister.

Vad Carl Bildt och Anders Borg velat uppnå under toppmötena i EU har framgått någorlunda klart. Det är något som uppskattas, även av de som inte delar deras syn på någon fråga.

Vad Reinfeldt velat uppnå har emellertid ofta varit höljt i dunkel.

Fokus på arbetslivet

Roligt nog så lyfte de rödgröna partiledarna fram tre olika konkreta frågor - istället för att hamna i ja eller nej-retorik.

Mikael Damberg lade störst fokus på att alliansregeringen har kommit i konflikt med EU-kommissionen när det gäller visstidsanställningar. EU anser inte att det är acceptabelt att visstidsanställningar ska kunna staplas efter varandra i åratal utan att omvandlas till en tillsvidareanställning.

Jonas Sjöstedt fokuserade på att svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige - även för arbetstagare som är utstationerade från något annat EU-land. Den fria rörligheten inom Europa ska inte öppna upp för att usla arbetsvillkor i Sverige.

... och miljön

Åsa Romson slutligen valde att fokusera på miljö- och energifrågorna. Helt rätt med tanke på att EUs roll i dessa frågor är viktig. Miljöfrågan är dessutom avgörande för många som röstar i EU-parlamentsvalet.

I denna debatt var det bara Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och några av de borgerliga partiledarna som försökte blåsa liv i den gamla debatten om medlemskapet. Speciellt framgångsrika med det var de emellertid inte.

Följ ämnen i artikeln