Kvinnors underliv värderas inte högt

18 maj 2016

Krisen inom BB

Det börjar bli en sommartradition. Varje år vid den här tidpunkten duggar larmen om förlossningsvården tätt. Det saknas platser och det saknas personal. I går nekades en kvinna plats på Södertälje Sjukhus som i stället tvingades att föda på E4an. I Sverige är det tack och lov få kvinnor som dör i barnsäng. Men den ständiga oron som krisen medför drabbar kvinnor på andra sätt. Inte minst onödiga underlivsskador – som går att förebygga. Att krisen upprepas gång på gång – trots att förlossningsvården har en viss förutsägbarhet – är obegripligt. Politiker vet ju i god tid innan hur många platser det kommer att behövas varje år och hur många barnmorskor som finns.

Känner oro

När Ekot har ringt till Vårdförbundets avdelningar i landet uppger de flesta att förlossningsvården riskerar att bli ännu tuffare den här sommaren än tidigare år.

Hela 13 av 19 avdelningar upplever att läget är mer kritiskt och att barnmorskorna känner oro. Problemet handlar inte bara om att det finns för få barnmorskor, utan att de som finns också lämnar yrket. Under ­våren har sju barnmorskor sagt upp sig från BB Gävle i ren protest. För två år sedan sa 26 barnmorskor upp sig från

Akademiska sjukhuset i Uppsala. Så ser det ut runt om i landet.

För ont om tid för att utföra jobb

Bilden bekräftas även av arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting. Enligt en sammanställning som SKL har gjort inför sommaren uppger 8 av 10 att det är svårt att rekrytera barnmorskor. Personalen talar om för låga löner, för lite inflytande och för ont om tid till att utföra sitt jobb. Det där med tid är a och o. Stress riskerar nämligen inte bara att gå ut över barnmorskan utan också kvinnorna som föder. En studie som har genomförts på Danderyds sjukhus och BB Stockholm visar att det går att minska förlossningsskador. Långsammare framfödande av barnet och större möjlighet för kvinnan att själv välja förlossningsposition minskar ­skador i underlivet. För vill det sig riktigt illa kan den födande kvinnan få men för livet, spricka i ändtarmen, smärta vid sex och urinläckage.

Drabbar främst kvinnor

Förlossningsvården är ett sorgebarn. Under lång tid har kvinnovården inte ­prioriterats. Det har varit viktigare med jobbskatteavdrag och annat som fram­förallt gynnat män. Och det är väl det som allting kokar ner till i slutändan. Krisen inom BB är återkommande därför att den antagligen främst drabbar kvinnor. De som föder barnen är kvinnor och majoriteten som arbetar inom förlossningsvården är ­kvinnor. Man skulle kunna säga att den som vill veta hur kvinnor har det i ett land ska ­kika in i en förlossningssal. Vården säger ­något om hur högt ett samhälle värderar kvinnor och i slutändan liv.

Följ ämnen i artikeln