Om V fäller Löfven får M och SD en ny chans

”Fördelningspolitiskt är denna överenskommelse närmast en katastrof” skriver Kommunals ordförande Tobias Baudin i en kommentar.

Så är det. Ovanpå Moderaternas och Kristdemokraternas sjätte jobbskatteavdrag läggs nu borttagen värnskatt och en lång rad andra lättnader för rika. Det svider. Inom fackföreningsrörelsen är tonen uppgiven. Även om frågor som förändrad arbetsrätt, marknadshyror och obegränsat vinstuttag ur välfärden varit på tapeten under hela regeringsförhandlingarna är det något annat att se de 73 förslagen i tryck.

Samtidigt är det dubbelbottnat, å ena sidan är politiken på många punkter riktigt dålig, å andra sidan är alternativet till en S-ledd regering att Ulf Kristersson blir statsminister med stöd av Sverigedemokraterna. Han skulle helt säkert genomföra varenda krav från Centern och Liberalerna och dessutom ha en ekonomisk politik ännu längre till höger. Hur mycket SD skulle kunna tvinga sig till är mer osäkert. Om man ser till de frågor de drev i valet står stopp för familjeåterförening , stopp för kvotflyktingar och ”återvandring” av människor som redan har uppehållstillstånd högst upp på önskelistan. Att riskera Moderat högerpolitik i kombination med Sverigedemokratisk rasism är inte särskilt tilltalande.

Vänsterns rävsax

Vänsterpartiet sitter i samma rävsax som facket. I uppgörelsen mellan S, C, L och MP står ”Denna överenskommelse innebär att Vänsterpartiet inte kommer att ha inflytande över den politiska inriktningen i Sverige under den kommande mandatperioden.”. Formuleringen är lite dunkel, Vänsterpartiet sitter i riksdagen och i alla parlamentariska utredningar, självklart kommer de att ha inflytande - vilket är bra. Gissningsvis betyder orden i praktiken att S lovar att inte budgetförhandla eller träffa sakpolitiska överenskommelser med V som under förra mandatperioden.

En tydlig erfarenhet är dock att Vänsterpartiet behövs om det ska bli bra rödgrön politik. Många av de förslag Socialdemokratiska statsråd brukar skryta om, som glasögonbidrag och gratis läkemedel för barn, gratis tandvård upp till 23 år, färre karensdagar och bättre villkor för sjuka och arbetslösa är V-förslag. Det vore dumt av Stefan Löfven och Magdalena Andersson att inte även i fortsättningen lyssna med vänsterörat. Dessutom kan jag lova att Aftonbladets ledarsida och många andra annars kommer att skruva upp volymen.

Flera V-profiler har argumenterat för att partiet ska fälla Stefan Löfven. ”Det vänsterparti jag känner låter sig inte förödmjukas” skriver förre partiledaren Lars Ohly i Svenska Dagbladet. Enligt uppgifter till TT kan detta även bli beslutet i vänsterns partistyrelse.

Sista statsministeromröstningen

Om Löfven faller återstår bara den fjärde och sista statsministeromröstningen innan ett extra val automatiskt utlöses. Enligt talmannens tidplan ska den i så fall ske 23 januari. Eftersom alternativet är att gå till val är sannolikheten stor att Ulf Kristersson då blir vald till statsminister. Att Liberalerna och Centern skulle klara att rösta nej till en M-KD-regering om alternativet är att L riskerar att åka ur riksdagen är ärligt talat en högoddsare.

Det andra alternativet i en fjärde statsministeromröstning är extra val, vilket i så fall sker i april. Enligt opinionsmätningar så skulle SD, KD och M i det läget kunna få majoritet i riksdagen. Men om det sker mot bakgrund av att Vänstern fällt S så har vi en helt ny politisk karta. Utgången är därmed helt oförutsägbar.

Tillbaka på ruta ett

I sak handlar statsministeromröstningen på onsdag inte om politiken. Vänsterpartiet kan rösta gult, alltså släppa fram Stefan Löfven, för att sedan gå i vänsteropposition hela mandatperioden. Paradoxalt nog skulle det troligen ge ett ganska stort inflytande över Socialdemokraterna. Löfven skulle ständigt behöva se sig över axeln för att hålla ett öga på sin vänsterfalang. Men att döma av diskussionen inom Vänsterpartiet är nu risken alltså uppenbar att partiet väljer att fälla Socialdemokraterna.

Vi kan därmed vara tillbaka på ruta ett. Ulf Kristersson har fortfarande chans att bli statsminister och Sverigedemokraterna kan ännu få makt över Sverige.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.