Europas problem är större än brexit

Vi har en massa att tala om som inte handlar om britternas klantande

Då har vi kommit hit. I dag träffar Storbritanniens premiärminister Theresa May Europas mäktigaste politiska ledare för att be dem att låta landet stanna kvar i Europeiska unionen en liten stund till.

Enormt missnöje

Inför 27 andra toppolitiker ska hon berätta att hon inte har kapacitet att få igenom ett utträdesavtal i det egna parlamentet och att hon behöver ytterligare tre månader för detta. Sedan kommer hon tvingas lämna rummet när kontinentens verkliga makthavare beslutar om Storbritanniens öde. Det är alltså så här det ser ut när ett land tar tillbaka kontrollen från Bryssel.

Det har sagts att det brittiska folkets ja till EU-utträdet är ett symptom på det enorma ekonomiska och sociala missnöje som råder i landet. Krisen i landet har vuxit fram ur det faktum att valsystemet är föråldrat, att klyftorna mellan människor och regioner växer, att det gemensamma satts på svältkur och att partiväsendet inte längre fångar folkliga opinioner.

Det där kommer inte lösas på tre månader och farsen som är brexit kommer alltså rulla vidare. I går talade Theresa May till de brittiska väljarna.

– Jag vet att ni är trötta på att politikerna bara pratar om brexit när ni är oroade över era barns skolor, sjukvården, knivbrottslighet.
Den analysen är förstås lika giltig även utanför de brittiska öarna.

Brittiskt klantande

Europa går just nu mot ett Europaparlamentsval och kontinentens medborgare och politiker borde ha en massa att tala om som inte handlar om britternas klantande.

Även om Theresa Mays belägenhet är tragikomisk så är det trots allt EU:s förhållningssätt till migrationen, de regionala ojämlikheterna, tillväxten, handelsrelationerna till USA och Kina samt försvaret av de demokratiska fri- och rättigheterna i unionens östra delar som avgör framtiden för det europeiska projektet.


Följ ämnen i artikeln