Regeringen struntade i extremväderhoten

Branden i Västmanland har pågått sedan slutet på förra veckan och täcker nu ett rekordstort område. Det är den största branden i Sverige i modern tid.

Allt fler tvingas lämna sina hem. Många har husdjur som också ska med och som behöver tas om hand på annat håll. Tack och lov har många frivilliga ställt upp och hjälpt till.

Ingen vill behöva lämna sitt hem och inte ha någon aning om vad som väntar en när man kommer tillbaka. Men just nu är det många som svävar i en total ovisshet om framtiden.

Det handlar inte bara om att stora förmögenheter i fastigheter och skog riskeras.

De känslomässiga värdena kan vara minst lika stora. Det kan vara en älskad och välskött trädgård, en skog som man levt nära hela livet eller ett hus som man byggt med sina egna händer. Inget vet vad som finns kvar när man återvänder. 

Extremväder i Sverige

Denna sommar har extremvädret på allvar drabbat Sverige. Det ena värmerekordet efter det andra har slagits. Häromdagen var det fler blixtnedslag på en dag än vad som någonsin uppmätts. Brandrisken har legat på rekordnivåer.

Att risken för extremväder har ökat borde inte ha kommit som en överraskning. SMHI har gjort prognoser som tydligt visar att risken för både värmeböljor och översvämningar ökar som en del av den pågående klimatförändringen.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har dragit tydliga slutsatser av prognoserna. De har velat få ytterligare statliga anslag för att anpassa Sverige till klimatförändringarna. I budgetunderlaget som de skickat till regeringen har de velat få mer resurser för att hantera de ökade riskerna för värmeböljor, skogsbränder och stora skyfall.

Varningarna var många

Kunskapen har det uppenbart inte varit något fel på.

Problemet är att regeringen inte har lyssnat på kraven från myndigheterna. Försvarsdepartementet som ansvarar för frågorna har antagligen haft fullt upp med att hantera finansminister Anders Borgs jättebesparingar på försvaret. Att i sådana lägen trolla fram nya medel till andra viktiga frågor är ofta nästan omöjligt.

Trots varningssignalerna för värmeböljor och skogsbränder har Sverige inga brandbekämpande flygplan. I stället väntar man fortfarande på att italienska och franska flygplan ska flygas hit och sättas in mot branden.

Visst är det bra att EU-länder kan hjälpa varandra i nödsituationer. Men att beredskapen för att hantera allvarliga skogsbränder inte är högre, trots larmen från berörda myndigheter, är anmärkningsvärt.

Följ ämnen i artikeln