Vem finansierar högerns nya nätverk?

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-08-07

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Tack, Gunnar Hökmark.

Pressmeddelandet mitt i sommaren var nyttigt. Moderaterna meddelade att du blivit vice ordförande i nya European Enterprise Institute, EEI.

Europeiska företagsinstitutet, vad är det?

I den inrikespolitiska stiltjen fanns det tid att gräva lite djupare. Jag gick in på organisationens stiliga hemsida. Det märks att ni anställt män (några kvinnor finns det inte bland porträtten) som jobbat med PR förut. Här finns redskapen som varje handbok i lobbyverksamhet rekommenderar – seminarier, rapporter, elektroniska brev, en tidning att ladda ned.

Jag lyder.

Tidningen Enterprise Europe kan inte anklagas för spretighet. Tvärtom.

Budskapet är likriktat och enkelt att förstå. Mer marknad, mindre kostsamma regler.

Din forskningschef Christopher C. Horner skräder inte orden om Margot Wallströms kemikaliepolitik. ”I verkligheten är förslaget ett recept för en ekonomisk katastrof”, skriver han.

En annan författare, Russell Patten, tycker EU har gått för långt när det gäller maten. ”Området säkra livsmedel visar hur lagstiftning ibland hindrar EU:s konkurrenskraft snarare än att stimulera den. Sedan galna-ko-sjukan har EU som lagstiftare främst drivits av allmän hysteri att maten är farlig och tryck från konsumentorganisationer”, skriver Russell Patten, själv företagslobbyist i Bryssel.

Självklart finns det också artiklar med krav på en ”flexiblare arbetsmarknad” och mer skattekonkurrens.

På en punkt har dina pressmedarbetare på partihögkvarteret slarvat. Institutet är inte nytt.

”EEI grundades år 2003 av en grupp likasinnade entreprenörer, politiker och akademiker”, skriver ordföranden Peter Jungen. Han berättar i ett annat sammanhang hur inspirationen kom från tankesmedjor i andra länder.

Nu vill Peter Jungen bygga broar till ”våra vänner på andra sidan Atlanten.” En av länkarna på hemsidan leder till American Enterprise Institute, en nykonservativ tankesmedja som bland annat ger stort utrymme åt tesen att klimatförändringarna är ett påhitt.

Via en annan länk kommer jag till Stockholm Network, som knyter samman ”marknadsorienterade tankesmedjor i Europa”. Timbro, där du varit VD, är den svenska noden.

Jag har inget emot att ni bygger nätverk och institut för att sprida era idéer. Då blir de tydligare. Möjligen undrar jag hur dagordningen stämmer med Fredrik Reinfeldts försök att dra moderaterna mot mitten.

Däremot vore det intressant att veta vem som betalar. Det berättar ni inte på er hemsida.

Den viktigaste frågan är ändå: Varför är fackföreningar och andra sociala rörelser så dåliga på att göra något liknande? Nu gör högern detsamma i Europa som SAF och Timbro lyckades med i Sverige på 1980-talet. Då duger det inte med fackliga forskningsinstitut, det krävs ett rejält stöd till gränsöverskridande debatt och opinionsbildning.

Kampen om den politiska dagordningen är i full gång. Återigen tack Gunnar Hökmark för att du tipsade om hur högern mobiliserar mot ett socialt och ekologiskt hållbart Europa.

Mats Engström

Följ ämnen i artikeln