Studentboenden får inte handla om klass

Bostadskris för studenterna

I 12 av 33 studentstäder riskerar studenter att stå utan boende i över ett halvår, enligt SFS.

Sjungom studentens lyckliga dag, låtom oss fröjdas i ungdomens vår!

Studenterna sprang ut. Vår har blivit till sensommar. Och nu märks bostadskrisen på allvar.

I 12 av 33 studentstäder riskerar studenterna att stå utan boende i över ett halvår, enligt en rapport från Sveriges förenade studentkårer, SFS. Städerna är så kallat rödlistade.

Ytterligare 12 städer är gulmarkerade, vilket betyder att de kan erbjuda boende någon gång under höstterminen.

– Många studentkårer runt om i landet kontaktar oss och säger att flera studenter inte kan börja eller måste avbryta sin utbildning eftersom att de inte hittar ett boende, säger Matilda Strömberg, ordförande för SFS, till SVT Nyheter.

”Många är desperata”

I Linköping har bostadssituationen förvärrats och läget gått från illavarslande gult till brandrött.

– Många studenter som hör av sig till oss är desperata och har panik, säger Sara Sandberg, som är boendeombud på Kombo, en hyresgästorganisation för studenter, till SVT Nyheter.

Kort och gott: det är inte en acceptabel situation för Sveriges studenter.

Den är oacceptabel av flera skäl. Möjligheten till att studera och ta nya kliv i livet ska inte vara en klassfråga. Den ska inte bygga på din familjs ekonomi, eller hur stort din familjs kontaktnät är. När studentbostäder saknas är studenter utlämnade åt andrahandsmarknaden. Där kretsar giriga aktörer som gamar. Ockerhyror, bluffannonser, otrygga villkor, det är en brutal verklighet för unga som under hård press försöker få tag på ett boende.

Dyra hyresrätter står tomma

Situationen är också oacceptabel för att det har varit så här för länge, i år efter år. Man är evinnerligt trött på att se unga tälta i protest mot bristen på studentbostäder.

Bostadsminister Per Bolund (MP) pratar om flera lösningar. En är att kommunala bostadsbolag ska kunna erbjuda “kompiskontrakt”, så att flera studenter kan dela på en större lägenhet.

Regeringen, kommunerna och byggbolagen måste samverka.

Den andra lösningen handlar om att komma åt proppen i stort. Det som den fria marknaden aldrig kommer att erbjuda: billiga boenden för de som behöver det mest. I en jävla fart.

Vi pratar statligt investeringsstöd, subventionerade boenden med tuffa krav. Raka motsatsen till situationen i exempelvis Stockholm, där svindyra hyreslägenheter och bostadsrätter står ekande tomma. Trots bostadsbrist.

Lösningen finns. Dags att öka takten, rejält.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.