Damberg kan inte vinna en tävling om skatten

Men Svantesson hade rätt i söndags

Mikael Damberg.

Ingen som följer nyheterna har missat ilskan i de moderata kärntrupperna. När Elisabeth Svantesson meddelade att brytpunkten för statlig skatt ligger fast utlöste det en våg av indignation.

Att finansministern sedan dess levererat nya skattesänkningar i stort sett varje dag har bara dämpat vreden i de moderata leden en smula. Blotta tanken att skattesänkningar ska finansieras ger traditionella moderater utslag.

Besvikna socialdemokrater

Att det också finns en massa socialdemokrater som är besvikna har inte fått samma uppmärksamhet. Men precis så är det.

I Arbetet säger Kommunals ordförande Malin Ragnegård att Socialdemokraternas utspel om sänkta skatter banat vägen. Vi är på väg in i en ”tävling om vem som vill sänka skatten mest”.

Ragnegård tycker inte det är vad Sverige behöver, och hon har förstås rätt.

Alla vet att vården, skolan och omsorgen står inför ett stålbad. Det kommer att drabba oss alla, men i första ledet står personalen. Inte minst Kommunals medlemmar.

Drabbas hårdast

Alla vet också att de med lägst inkomst drabbats allra hårdast när priserna rusar.

Det är klart att pengarna skulle kunna användas bättre än till ett femtielfte jobbskatteavdrag. Kommunals ordförande pekar på karensavdraget. Andra skulle tala om barnbidrag eller pengar till kommuner och regioner.

Sedan 2006 har skatternas andel av BNP fallit från 45,9 till 41,4 procent. Det är klart att det märks. Medan den politiska debatten handlar om vilka skatter som ska sänkas är vi många som funderar på vad i samhällskontraktet som är hotat.

Elisabeth Svantesson tangerade, sannolikt oavsiktligt, den insikten i söndags. När hon berättade att brytpunkten inte räknas upp talade hon om behovet av andra satsningar.

”Pragmatiskt och rimligt”

Att inte sänka skatten för de med högst inkomst beskrev finansministern i Sveriges Radio som ”pragmatiskt och rimligt”.

Längre än så kan en moderat minister antagligen inte gå. Dessutom kom ju skattesänkningarna ändå.

Trots det hade Svantesson rätt. Att ta in skatter för att skydda välfärden är både pragmatiskt och rimligt. Att värna de som drabbats hårdast av dyrtider också.

Allt det vet människor. Ändå fortsätter både moderater och ängsliga socialdemokrater att tävla om vem som kan sänka skatten mest.

Vi kan berätta för Mikael Damberg att det är en match han kommer att förlora.


Gör Elisabeth Svantesson och Mikael Damberg rätt när de talar om sänkta skatter? Eller finns det viktigare saker politikerna skulle kunna göra när välfärden krisar och klyftorna växer?

I chatten diskuterar Ingvar Persson skatter och välfärd med läsarna.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    8 sept 2023

    Klockan är strax halv tio och det är dags att stänga chatten. Jag vill verkligen tacka alla som bidragit med tankar och frågor. Debatten lär fortsätta.

  • 8 sept 2023

    Inte sänkt skatt för dem med sjuk- och aktivitetsersättning. Det är fel att dessa personer ska beskattas högre än alla andra. Jag tillhör denna grupp så jag är förvisso ”jävig” men min åsikt ligger fast

    Ricky from Slough

    Hej Ricky.

    Jag har aldrig hört någon höginkomsttagare bekymra sig över jäv när de krävt sänkt skatt.

    Ingvar Persson
  • 8 sept 2023

    God morgon,

    Det räcker att blicka ut i samhället så ser man minskningen av skatteuttaget: Sverige är ju verkligen på dekis på många områden; delar av välfärden, infrastruktur, brist på bostäder, kultur mm mm.

    Jag tycker att det är skäligt att sänka skatten på arbete för låg- och medelinkomsttagare, men man måste samtidigt höja skatter/införa skatt på de områden som gynnar de välbeställda. Orättvisorna i beskattningen måste bort!

    AB:s ledarsida, Greider, Suhonen m fl driver denna fråga, men om S och fackföreningsrörelsen ligger så lågt i debatten - hur skall den då någonsin få ett genomslag?

    Kerstin Olsson

    Hej Kerstin.

    Vi får väl fortsätta att tjata.

    Ingvar Persson
  • 8 sept 2023

    Varför måste vi ha skattesänkningar?? Helt klart behövs skattehöjningar för att klara av välfärden, redan innan pandemi, krig ,inflation gick sjukvården på knäna, psykvården nedmonterad till under minimum äldrevården katastrofal ,lärare varnade redan då för stora brister, lågavlönade hade redan då svårt att klara det basala, så VARFÖR fler skattesänkningar???

    Ann-christine Jonsson

    Hej Ann-Christine.

    Den frågan ska kanske inte ställas till mig, men det kan väl vara värt att säga att väldigt många människors privata ekonomi också går på knäna. Men kanske inte i första hand de människor som kommer att gynnas mest av höstens budget.

    Ingvar Persson
  • 8 sept 2023

    Osakligt och i avsaknad av kompetens och förståelse för vad som skapar förutsättningar för långsiktig och hållbar välfärd i ett samhälle. I vanlig ordning.

    Lars Åke Jönsson

    Hej Lars-Åke.

    Varför så bitter? Om jag förstår dig rätt har väl utvecklingen de senaste årtiondena gått precis i den riktning du önskar.

    Ingvar Persson