Vad vill Svantesson att vi ska äta? Gurksoppa?

Till och med gul lök är för dyrt

När kommer Svantesson tillbaka från semestern?

”Inte löken också!” tänker jag när notisen dyker upp på telefonen.

Gul lök, den stapelvara som man sedan barnsben har hört är billig, har nu rusat i pris. På en månad har lökpriset ökat med 29,2 procent. Sedan förra året är den 58 procent dyrare.

Fransk löksoppa i vinter? Nej tack, jag sparar.

Inflationstakten är oförändrad sedan juni. Experter säger att det beror på att låga elpriset jämnat ut de ökade livsmedelspriserna. Den enda tanken som dyker upp i huvudet blir då: Okej, men i vinter då?

Det är ju då det börjar kosta. Hur kommer det då bli i höst när bostadspriserna höjs, räntorna stiger, elpriserna går bonanza och maten dessutom blir dyrare?

Nej, jag vill inte äta mer gröt.

Själv tycker jag att det är mer intressant att fokusera på politiken. För visst är det kärva tider som påverkar priserna. Extremväder påverkar skördarna. Kriget i Ukraina och efterdyningarna av pandemin gör sitt.

Precis som höjda bränslepriser påverkar transportkostnaden.

Det här påverkar alla världens länder. Men ändå är Sveriges inflation bland den högsta i Europa. Och det är inget som sker i ett politiskt vakuum. Så låt oss därför, i äkta göteborgsk anda, skala av den här politiska löken.

Finns det någon politisk lösning under alla dessa lager av extern kris?

Ja, och lösningen ser olika ut beroende på din ideologiska läggning.

Miljöpartiet tycker att matmomsen ska slopas. Socialdemokraterna tycker att det borde införas en priskommission och vänstern vill se ett pristak.

De enda som inte verkar ha några idéer alls är regeringen.

Från oppositionen finns det åtminstone en tillstymmelse till förslag. En uppmuntrade kontrast till regeringens telefonsamtal och möten. Som för övrigt skedde i våras.

Nu är det augusti. Och enligt Matpriskollen så ser man att dagligvaruhandel slutat anstränga sig efter vårens medieuppmärksamhet. Inga fler sänkta priser för att kompensera. The only way is up.

Så, var är finansministern?

Till och med Ulf Kristersson är tillbaka från semestern. Någon ursäkt för Elisabeth Svantessons frånvaro finns inte längre. Den fråga nästan alla konsumenter nu ställer sig är denna: vad är regeringens plan för att få ner matpriserna?

Allt har blivit dyrare. Förutom en sak. Enligt SCB:s prisstatistik från juli finns ett livsmedel som blivit rejält billigare det senaste året.

Gurka.

Det är en grönsak som innehåller många nyttigheter, men som nästan bara består av vatten.

96 procent vatten.

Som havet ungefär, när saltet räknats bort.

Jag vet inte om Svantesson tänker komma med något politiskt förslag för att sänka matpriserna. Men något borde hon göra. Hon är faktiskt finansminister och har en hel del makt i sina händer.

Gurksoppa framöver?

Följ ämnen i artikeln