Liten manual för att manipulera nästa val

SD sprider redan rykten om fiffel

Är du en av alla svenskar som skakar på huvudet åt nyheter om hur politiker i andra länder ifrågasätter valresultat? Som häpnar när rykten om stulna val kan få fäste trots att det inte finns ett enda bevis?

Något sådant skulle förstås inte kunna hända här tänker du. Vårt valsystem är ju vattentätt och vårt förtroende för institutionerna byggt på urberget.

Svenska val är pålitliga. Risken att någon medvetet skulle fuska med rösterna antagligen obefintlig. Men det finns problem och det är inte alltid så lätt att veta vem man som väljare egentligen ger sitt förtroende.

Giftig cocktail

I ett allt mer polariserat samhällsklimat skulle det kunna bli en giftig cocktail. Sverigedemokraterna insinuerade redan 2018 att det förekom fusk och fiffel med valet.

Tomma fantasier och påhittade konspirationer, men den som vill skulle faktiskt kunna manipulera demokratin. Låt oss ge några exempel.

I valet till kommun- och regionfullmäktige är det bara den som bo i valkretsen som är valbar. Ändå går det att kandidera i andra kommuner, till och med i flera samtidigt. I höstens kommunalval gällde det 80 personer. I valen till regionerna 17.

Det gällde till exempel ledaren för partiet Nyans, Mikail Yüksel, som först efter valet bestämde sig för att representera sitt parti i Botkyrka.

Inte bra för demokratin

Helt i enlighet med reglerna enligt beslut i valprövningsnämnden. Men knappast ett bra för den lokala demokratin.

Har du rätt kontakter behöver du för övrigt inte ens kandidera i valet. Du kan ju, som Sverigedemokraten Kent Ekeroth, väljas in i till exempel regionens styrelse ändå.

I riksdagsvalet finns inte kravet att kandidaten ska bo där hon eller han kandiderar. Ibland kan det betyda att den kandidat du tror att du röstat på representerar någon annan del av landet. Ibland att din representant i riksdagen aldrig satt sin fot där du bor.

Övertyga dina kompisar

Om du vill in i en politisk församling finns också en annan väg. Övertyga dina kompisar att skriva ditt namn på en valsedel för ett parti som inte har tillräckligt många kandidater. Det var så nazisterna i NMR gjorde när de 2014 fick in en person invald i kommunfullmäktige i Ludvika.

Partierna kan spärra sina listor och numer måste en kandidat acceptera i förväg, men möjligheten att surfa på någon annans framgångsvåg finns kvar.

Det här är bara exempel.

I sin rapport om erfarenheterna efter valet i höstas beskriver Valmyndigheten ett system ”i stort behov av förändringar”. Det är nog en bra idé att sätta igång det arbetet nu.

Börjar misstron mot valsystemet sprida sig är det redan för sent.


Kan vi lita på det svenska valsystemet. Är det rimligt att personer kan kandidera i flera kommuner samtidigt? Eller att riksdagskandidater blir valda för distrikt där de aldrig varit?

I chatten diskuterar Ingvar Persson med läsarna.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    13 mars 2023

    Klockan har blivit halv och det är dags att stänga chatten. Jag vill tacka alla som deltagit med frågor och synpunkter. Diskussionen om hur valen ska utformas lär fortsätta.

  • 13 mars 2023

    Bra där Ingvar.

    Varför diskuteras det inte om medias roll under valdagen? Ta tex förra årets val, SVT´s vallokalsundersökning (VU) sändes innan vallokalerna hade stängt. I SVT´s VU visar siffrorna att partier som MP och L låg under 4% spärren. När väl valresultat kom in från delar av landet visade det sig ett otroligt uppsving för dessa två partier, dessa var helt plötsligt över spärren med god marginal. Stödrösterna i sådant läge måste anses som uppenbart då det flesta som inte hade hunnit rösta hade tillgång till mobiler och kunde se SVT`s VU. Hur skall man i framtiden parera detta?

    Jocke Petersson

    Hej Jocke.

    Jag är inte säker på att det handlade om stödröster pågrund av medierapportering. För mig är det lättare att tro att vallokalsundersökningen inte riktigt fångat upp en trend, men säker kan man ju inte vara.

    Andra länder har ju begränsningar av hur nära valet medier får publicera undersökningar. Mitt intryck är dock att det inte fungerar vidare bra. Och det var ju länge sedan traditionella medier hade monopol på att förmedla information.

    Ingvar Persson
  • 13 mars 2023

    Angående valsedlar som plockas bort.

    Har jobbat som valförrättare i flera val och man lägger aldrig ut alla valsedlar på en gång. I de sista valen fotade jag bordet med valsedlar 1 gång i halvtimmen för att ha som bevis. Hände oftare att folk kom och sa att valsedlar inte fanns än den enda gången det hände mig. Dessutom kan man alltid skriva partiets namn på en blank valsedel.

    PER SVEDIN

    Hej Per.

    Du beskriver alldeles säkert vad alla som arbetar för att våra val ska kunna genomföras känner, att man gör allt för att det ska bli rättvist.

    Och trots de historier som cirkulerar växer faktiskt förtroendet för valsystemet. Det är inte minst ett gott betyg åt landets alla valförättare.

    Ingvar Persson
  • 13 mars 2023

    Jag finner ingen möjlighet 'kryssa bort' en som jag inte vill ska väljas. Jag sympatiserar med ett parti men inte med en av de som står på listan..

    JONAS

    Tidigare kunde ju väljare stryka kandidater. I dag får vi i stället kryssa. Man kan diskutera vilket som är mest angeläget.

    Å andra sidan hade strykningarna nog i praktiken väldigt liten betydelse.

    Ingvar Persson
  • 13 mars 2023

    Nej. Gör om det helt. Låt oss svenskar bara rösta på ett blått eller ett rött parti. Och höj procenten till 8-9% så vi får bort alla dessa småpartier. Det är småpartierna som förstört Sverige med sin politik.

    Roffe

    Hej Roffe.

    Det där är delvis en annan fråga, men jag misstänker att vi kommer att få ta upp den också så småningom. Sverige har nu haft tre val som resulterat i mer eller mindre komplicerade politiska förhandlingar. Den här hösten var ändå jämförelsevis enkel.

    Å andra sidan blev ju resultatet alldeles ovanligt många svikna vallöften, och det är säkert inte så att vi sett det sista av slitningar i regeringsunderlaget.

    Det är möjligt att vi kommer att få en debatt om vårt valsystem, spärrar till riksdagen, utjämningsmandat och annat. Men det är delvis en annan fråga.

    Ingvar Persson

Följ ämnen i artikeln