Lön efter kön inom polisen

Patriarkatet bär uniform

Dåligt fungerande organisation har lett till missnöje inom polisen.

Det verkar vara riktigt rörigt inom poliskåren. Kvinnor får lägre lön än män och anställda hoppar av på grund av missnöje med ledningen.

Vid årsskiftet tillträdde den nya rikspolischefen Dan Eliasson. Med honom skulle stora förändringar komma. Bland annat skulle ledningsansvaret bli tydligare och organisation bättre.

Men ett halvår senare har Eliasson fortfarande stora problem att ta tag i.

Lönediskriminering

I dag skriver Polisförbundets ordförande Lena Nitz en debattartikel i Aftonbladet om lönediskrimineringen inom kåren. Eftersom det är första gången som polisen tillämpar individuell lönesättning för nya polisassistenter har fackförbundet gjort en kartläggning. Resultat har blivit att åtta procent av kvinnorna och fyra procent av männen har fått den lägsta lönenivån på 23 800 kronor.

Enligt fackförbundets ordförande har den nya polismyndigheten inte gett någon begriplig förklaring till varför utfallet har blivit såhär. Det råder otydlighet kring vilka kriterier som har tillämpats vid lönesättningen. Det enda som står klart är att lönen är uppdelad efter kön.

Anställda hoppar av

Lönediskrimineringen är inte det enda problemet. Enligt siffror som TV4 Nyheter tagit fram väljer allt fler poliser att säga upp sig i protest mot organisationen. Hittills i år har 112 poliser valt att sluta jämfört med 190 personer under hela 2014. Facket ser med oro på utvecklingen och tror att fler avhopp är att vänta.

En av förklaringarna till missnöjet är just omorganiseringen som medfört kaos och dålig arbetsmiljö. Den 1 januari 2015 sjösattes den största omorganisationen på 50 år i polisväsendets historia. Landets tidigare 21 polismyndigheter slogs ihop till en enda och organiseras utifrån sju polisregioner.

Gråter på jobbet

För några månader sen var situationen så allvarlig inom Kalmarpolisen att huvudskyddsombudet Mats Johansson slog larm via ett brev till rikspolischefen. Bland annat skrev han att anställda sitter och gråter på sina rum.

– Jag har arbetat inom polisen i många år men jag har aldrig varit med om sådan här kaosartad situation, sa Mats Johansson till Dagens Nyheter. Och så här har det sett ut på flera håll i landet menar polisfacket.

I slutändan är det vi medborgare som drabbas av en dåligt fungerande polisorganisation.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen i artikeln