Sverige är bra på integration

Stefan Löfven i Davos

Det går ett spöke genom världens eliter, ojämlikhetens spöke. Det märks inte minst när många av klotets ledare samlas i Davos, i Schweiz, på World Economic forum.

Donald Trump är inte där men hans ande svävar över hela tillställningen.

Hur kunde det ske, frågar sig många? Och vart leder detta uppror, vinner Marine Le Pen i Frankrike? Kan Angela Merkel sitta kvar?

Oron är stor över att de grupper som upplever sig ha förlorat på globalisering och öppenhet ska välta hela världsordningen över ända.

LEDARE: Språket är nyckeln till bra
integration

Ojämlikhet är relativt

Elitens svar har hittills ofta varit att folk ska sluta skylla på globaliseringen och öppenheten eftersom den faktiskt gjort oss alla rikare, lyft hundratals miljoner människor ut fattigdom, förbättrat hälsan och skapat miljoner nya jobb.

Det är sant, men inte hela sanningen. Ojämlikhet är något relativt. Och när de åtta rikaste personerna i världen äger lika mycket som halva jordens befolkning är något fundamentalt fel. Det är moraliskt stötande.

När ojämlikheten ökar, när hopplösheten växer då kommer extremismen och de enkla svaren som på posten. Och i Davos börjar man bli orolig.

Sverige tar emot fler flyktingar är våra grannländer, ändå är integrationen bättre här.

Instabila samhällen

Egentligen är diskussionen inte ny. Ojämlikhet och social oro har länge varit föremål för säkerhetspolitiska analyser. De stämningar som kan skapas är ofta destabiliserande och kan i värsta fall ge upphov till verkliga militära hot.

I väst kan missnöjet få utlopp i val, i odemokratiska stater som revolutioner eller kupper. Men att ojämlikhet leder till instabila samhällen är gammal kunskap.

Det intressanta med Sverige är att vi undvikit detta genom att vi på politisk väg förenat jämlikhet med hög ekonomisk tillväxt och låg arbetslöshet. Vi är samtidigt ett öppet land, ett av världens rikaste och ett av de mest jämlika.

LÄS OCKSÅ: Härifrån kommer flyktingarna nu – och så många får stanna i
Sverige

Väl för integration

Och när just öppenheten är under attack är det intressant att vår modell har fungerat väl för att integrera invandrare.

Enligt en ny studie från Danmarks statistik, som Sydsvenskan skrev om i går, tar Sverige inte bara emot betydligt fler invandrare än våra nordiska grannländer, de integreras fortare.

Av 90-talets krigsflyktingar till Sverige från Bosnien har 73 procent jobb i dag. I Danmark är det bara 51 procent. Av flyktingar från Syrien har 31 procent jobb i Sverige men bara hälften så många, 14 procent, i Danmark.

Trygghet under förändringar

En av nycklarna till Sveriges framgång är att staten ger trygghet under sociala förändringar. Om du blir av med jobbet eller blir sjuk förlorar du inte allt. Det gör människor mindre rädda för det nya.

När allt fler ekonomer och politiker världen över börjar prata om att ojämlikheten måste bekämpas har Sverige många intressanta lösningar att berätta om.