Åkesson är vår snillrike riddare

Jimmie Åkesson (SD) under valet till Europaparlamentet 2014.

Det är nu 400 år sedan den snillrike riddaren Don Quijote fäktades mot väderkvarnar i Miguel de Cervantes klassiska berättelse. Med sin hjälpreda Sancho Panza ger han sig ut på äventyr och möter direkt 30-40 jättar med vevande armar. Don Quijote blir exalterad över den plötsliga möjligheten till rättskaffens kamp mot ondska. Att Sancho påpekar att det inte är jättar utan väderkvarnar Don Quijote störtar mot låter han inte stå i vägen för jakten på ära och berömmelse.

Åkesson fäktas

I nutid skymtar den snillrike riddarens arvtagare på flera håll i Europa. Väderkvarnarna har ersatts av ett nytt maskineri: den Europeiska unionen. EU-motståndarna vevar för fullt i hopp om att plocka poäng i en påhittad kamp, mot ett påhittat monster. Sverige har välsignats med Jimmie Åkesson, som utöver fäktning mot utlandsfödda det senaste året även gett sig på EU.

Sancho försökte kalla tillbaka Don Quijote till verkligheten. En liknande scen utspelade sig i Agenda här om dagen, då tidigare statsminister Carl Bildt (M) försökte förklara för Åkesson varför EU är bra. Men Åkesson har siktet inställt och bomull i öronen.

Försvarar Ungern

Han är i dåligt sällskap. Ungerns EU-skeptiske premiärminister Viktor Orbán var i går på plats när Europaparlamentet debatterade landets antidemokratiska utveckling. I dag ska parlamentet rösta om att sätta i gång en så kallad Artikel sju-process mot Ungern. Det är EU:s sätt att handskas med länder som riskerar att allvarligt bryta mot unionens grundläggande gemensamma värderingar, så som demokrati och allas lika värde. Hittills har en sådan varning getts, då till Polen. Fullföljs proceduren kan den leda till ekonomiska sanktioner och indragen rösträtt i Rådet.

Europaparlamentariker Kristina Winberg (SD) och Peter Lundgren (SD) har meddelat Aftonbladet att de tänker rösta emot resolutionen i eftermiddag. Därmed röstar de med Orbán och emot ansvarsutkrävande, med motiveringen att resolutionens krav skulle inskränka Ungerns suveränitet.

EU är värd medlemsavgiften

Ungern tar varje år emot EU-stöd motsvarande 4,4 procent av landets BNP, vilket är lika mycket som hälften av landets offentliga investeringar. Är det en inskränkning av landets suveränitet att villkora en så gigantisk summa med demokratikrav?

EU erbjuder en möjlighet att ta sig an gemensamma problem tillsammans. Fri rörlighet, handel och fred är inte gratis, men EU är värd medlemsavgiften. Den som följer brexitförhandlingarna noterar säkert också att det inte är så enkelt att äta kakan och behålla den. Vill man ha EU, får man helt enkelt vara med i EU.

Åkesson viftar frenetiskt med sin lans. Men diskussionen om EU kan inte stanna vid för eller emot. Inför europaparlamentsvalet i maj nästa år bör svenskarna kräva svar på frågor om unionens verkliga utmaningar. Till exempel om klimatet, migrationssamarbeten och ekonomin. Allt annat blir Don Quijote-nivå.