Kvinnor ska inte bli deprimerade av sex

En ny svensk studie visar på ett samband mellan att äta hormonella preventivmedel och att känna sig nedstämd eller deprimerad.

Det skrivs mycket om 1968 den här våren. Många vill minnas och berätta om hur förändringarnas vindar blåste för femtio år sedan. Det var ett omvälvande år med Sovjetunionens invasion av Prag, ungdomsupproret i Paris, mordet på Martin Luther King jr och studentockupationen av kårhuset i Stockholm.

Det var politik, droger och rock'n'roll.

1968 var också en del av vad som kallas "the summer of love". Unga människor började experimentera med livsstilar, relationer och sex. Det blev möjligt mycket tack vare p-pillret.

Det revolutionerande p-pillret

Preventivmedlet för kvinnor innebar att det gick att ha heterosexuellt sex oskyddat utan att riskera att några oplanerade barn blev till.
Men det som salufördes som frihet och glädje i ett litet piller förvandlades till depression, minskad sexlust och ohälsa för många kvinnor.

Det bekräftas nu, femtio år senare.
Lund Universitet har presenterat en ny studie som omfattar majoriteten av alla kvinnor mellan 12 och 30 år i Sverige. I studien har forskarna funnit ett tydligt samband mellan att äta hormonella preventivmedel och att känna sig nedstämd eller deprimerad. Framför allt är risken förhöjd bland tjejer i tonåren.

Unga kvinnor största riskgruppen

Resultatet överensstämmer med en ännu större dansk studie som publicerades för två år sedan.

De danska forskarna kom fram till att flickor mellan 15-19 år löpte 80 procent högre risk att drabbas av depression än jämnåriga som inte åt p-piller eller liknande.

Vid 25 års ålder hade risken minskat till 20 procent.
I den svenska undersökningen har man inte sett någon ökad risk för depression hos äldre kvinnor. En möjlig förklaring till det kan vara att kvinnor som märker att de mår dåligt tar saken i egna händer och slutar med hormonella preventivmedel när de blir äldre, menar Sofia Zettermark, genusvetare och doktorand i folkhälsovetenskap, som har gjort studien.
För oss kvinnor är dessa studier egentligen inga nyheter.

1968 lever kvar i sexlivet

På några av de mest sålda p-pillren i Sverige står det att en av hundra kvinnor drabbas av biverkningar. Det rör sig om humörförändringar, nedstämdhet, minskad sexuell lust, huvudvärk, illamående, akne, bröstspänningar, oregelbundna eller uteblivna menstruationer och viktökning.
Det är långt ifrån alla kvinnor som har problem på grund av hormonella preventivmedel. Problemet är att förhållandevis många får det – och att de inte blir tillräckligt informerade av sjukvården om vilka alternativ som finns.
Det mesta från 1968 har blåst över, men fortfarande är det oftast kvinnor som får ta ansvar för att inte blir gravida. På köpet riskerar de att bli deprimerade.
Det säger sig själv att det inte är de sexigaste förutsättningarna för ett roligt kärleksliv.

LEDARE: "Lite depression får väl kvinnor
tåla”