SVT måste visa både Carola och Lars Norén

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-04-06

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Jag älskar BBC. Programmen förstås, från Monty Python till dagens dokumentärer. Hemsidan, som ger en suverän bild av vad som händer i världen.

BBC har varit snabbare än de flesta med ny teknik. Ledningen tänker strategiskt tio år framåt. Det är public service som bäst i ett europeiskt medielandskap som annars blir alltmer kommersiellt och likt USA.

Medieforskare som Alison Harcourt och David Ward beskriver hur ett fåtal privata koncerner ökar sin makt över tv-marknaderna. I går kom ännu ett bevis när det blev känt att Comhem och UPC/Chello får samma ägare. Amerikanska riskkapitalister äger snart 75 procent av den svenska kabeltevemarknaden.

Tv i allmänhetens tjänst är bra för kvaliteten i den offentliga diskussionen. Ny teknik och gränsöverskridande marknader kräver rejäla investeringar, men BBC:s nysatsningar är raka motsatsen till vad moderater och folkpartister vill ha i Sverige.

”Public service-bolagens verksamhet måste koncentreras därför att public service måste vara stark på områden där det kommersiella intresset för radio och tv är ringa”, skriver moderaterna i en motion till riksdagen denna vecka. Enklare uttryckt: Sveriges Television ska sända från Dramaten och Operan, men inte från Schlagerfestivalen.

Vilka tittare blir kvar?

Folkpartiet vill begränsa ”sidoverksamheterna” och koncentrera uppdraget på radio och tv. Även det leder till en marginalisering. Om fyra år lever hälften av EU-medborgarna i digitala hem, där det inte går att skilja på tv, internet och telefoni. En snäv begränsning av public service-uppdraget är en fribiljett för de privata mediejättarna.

Moderaternas förslag att avskaffa licensavgifterna skulle göra SVT mer beroende av de politiska vindarna. På söndag är det val i Italien. Fredrik Reinfeldts partivän Silvio Berlusconi förenar medieägande och politisk makt. Berlusconi får betydligt mer utrymme än sina motståndare i de tv-kanaler han kontrollerar. Ska vi ha samma sorts köpta demokrati i Sverige?

Riksdagsvalet avgör medielandskapet framöver, men det är också farligt att public service-vännerna i Sverige är så snävt nationella. Det står nästan ingenting om europeiska initiativ i de senaste utredningarna och propositionerna. Christina Jutterström på SVT och Peter Örn på Sveriges Radio ligger lågt i diskussionerna om paneuropeiska tv- och radiokanaler.

Digitalisering duger inte som enda vision. Det handlar också om att förändra EU:s regelverk och om ett tätare samarbete över gränserna.

På min dvd från BBC slår John Cleese sin papegoja i djuraffärens kassadisk för att bevisa att den är död. Public service lever, än så länge.

Mats Engström

Följ ämnen i artikeln