I fängelserna ställer de in våningssängar

Mjukare tag är bra för din trygghet

Våningssängar i svenska fängelser är ett resultat av överbudspolitiken ifråga om straff.

Landets fängelser är fulla. Så fulla att man ställer in våningssängar för att klara av att inkvartera alla interner.

På fyra av Sveriges sju fängelser med säkerhetsklass 1, det vill säga den högsta, var beläggningen den 3 oktober över 100 procent. Till DN säger anstaltschefen för Kumla, Magnus Östlund, att läget är ”besvärligt”. 420 rum finns, när DN pratar med Östlund har anstalten 445 intagna.

Överbudspolitik

Det här är resultatet av politiker som tävlar i hårdare tag mot kriminaliteten och fokuserar mer på att beivra brott än på att förebygga dem.

Under de kommande åren räknar Kriminalvården med att medeltalet fängelsedömda kommer öka med cirka 500 från runt 4000 till 4500. Platsbristen på landets fängelser och vilka konsekvenser detta får är dock något man politiskt pratat mindre om med väljarna än straffskärpningar och slopade straffrabatter för unga kriminella.

För trånga fängelser och otillräckliga resurser inom kriminalvården skapar problem. För de anställda inom kriminalvården riskerar följden bli ett försämrat säkerhetsläge eftersom trångboddhet på en anstalt lätt skapar aggressioner och konflikter. Interner är trots allt människor som är inlåsta mot sin vilja.

Svensk kriminalvård har varit bra på att bland annat förebygga återfall i brott. Från 00-talets början har andelen som återfallit i brott tre år efter frigivning minskat med 10 procentenheter. Bland de som följdes från 2015 till 2018 återföll 29 procent i brott.

Fängelse är straff, men fängelse är inte hämnd och det kan inte vara lagerhållning av kriminella. Att brott ska beivras är en självklarhet. Men om fängelsetiden blir en förkovran i kriminalitet istället för just kriminalvård, som bevisligen varit framgångsrik i Sverige, kommer inte din trygghet som laglydig medborgare öka.

Arbete, utbildning och program för att hantera missbruksproblem är viktiga komponenter inom kriminalvården för att öka den verkliga tryggheten i Sverige. Det är också programmen utanför fängelsemurarna för att underlätta för unga män att hoppa av från de kriminella nätverken.

Inte först och främst medelklassbarn

De som sitter i svenska fängelser är inte först och främst välartade medelklassmän som råkat hamna snett. Internerna på svenska fängelser är människor som enligt Kriminalvårdens undersökningar ofta inte gått klart skolan, har missbruksproblem och inte sällan lider av psykisk ohälsa. Över nittio procent av dem är män. Det betyder också att den mest välgörande reformen för att öka vår trygghet och undvika överfulla fängelser är en robust välfärd och saker som en fungerande missbruksvård och prevention, det vill säga mjukare tag.

Men det får man väl inte säga i det här landet.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.