Låt inte värnpliktiga kriga på tom mage

Mögligt bröd och svinkoppor ger ingen smickrande bild av försvaret

Tre värnpliktiga soldater.
Svenska värnpliktiga under Nato-övningen Aurora.

Hunger, svinkoppor och genomblöta kläder är inte trevligt i något sammanhang. Men kanske är det extra allvarligt när det gäller värnpliktiga.

PliktrådetsPliktrådet företräder Sveriges totalförsvarspliktiga under deras grundutbildning och granskar bland annat värnpliktigas villkor. senaste rapport utgör bekymrande läsning.

På Älvsborgs amfibieregemente har värnpliktiga fått så lite mat att de rasat i vikt. En del uppger att de gått ner sex kilo på sex veckor. Matbristen ska ha orsakats av en misslyckad upphandling med en extern leverantör.

Brist på regnställ

Andra vittnar om att de tvingats tejpa ihop kängor med silvertejp när sulorna lossnat. Det är stor brist på regnställ och skyddsglasögon. De glasögon som bjuds riskerar att imma igen. Vid sådana tillfällen ska befäl ha beordrat de värnpliktiga att skjuta ”på känsla”.

Det är förvisso inte konstigt att det sker sjukdomsutbrott när många personer bor tillsammans på en liten yta, konstaterar Pliktrådet. Men spridningen av svinkoppor kan ha förvärrats på grund av att det varit brist på personlig utrustning och värnpliktiga därför behövt dela handdukar.

Pål Jonson duckar

Försvarsminister Pål Jonson har reagerat på vittnesmålen. Han säger till Altinget att regeringen redan har vidtagit åtgärder för att förbättra tillgången till utrustning och att ansvaret nu ligger på ansvariga myndigheter.

Det räcker faktiskt inte. Pål Jonson är ansvarig minister och kan inte skyffla över ansvaret för en så allvarlig fråga på myndigheterna.

Regeringen och Försvarsmakten inledde året med att varna svenska folket för krig och uppmana dem att ta tag i sin egen krisberedskap. Samtidigt saknar de värnpliktiga ordentliga kängor och tvingas äta mögligt bröd.

Känt problem

Larm om värnpliktigas bristande utrustning är inte något nytt. För snart två år sedan intervjuade Aftonbladet ledare Pliktrådets förtroendevalda. De vittnade om trosor som ger blodiga skavsår, hjälmar så stora att de glider ner över ögonen när man ska skjuta och behåar vars dragkedjor ger köldskador.

– Ingenting är anpassat för kvinnor. Kängorna fungerar inte, hjälmen fungerar inte, handskarna fungerar inte, stridsvästen fungerar inte, det finns inga kroppsskydd som passar. Inte ens långkalsongerna går att använda, sa Felicia Konstenius från Pliktrådet då.

Försvarsmakten har prioriterat problemet med utrustningen, skriver Pliktrådet. Trots det tvingas värnpliktiga fortfarande skjuta utan att se vad de siktar på.

Skjut där du ”tror att fienden kan befinna sig”, ska befäl till exempel ha sagt.

Det är inte en bild av försvaret man vill se.