Nästan alla säger NEJ

Rekordstort motstånd mot vinster i välfärden

Stödet för den svenska välfärdsmodellen har aldrig ­varit högre. Väljarna vill ­inte ha mer skattesänkningar, de vill ha en bättre välfärds­politik.

Stödet för vinster i vård, skola och omsorg har där­emot fallit till en ny botten­nivå.

I går presenterades SOM-institutets årliga studie av förtroendet för våra viktiga samhällsinstitutioner. Den borde vara obligatorisk läsning för alla politiker. Det är nämligen detta förtroende som välfärden vilar på.

Att vi i Sverige har haft en stor tillit till myndigheter och politiker har ibland setts som en naiv – och typiskt svensk – blåögdhet.

Forskningen börjar dock bli överens om att denna tillit är en av våra stora för­delar. I Sverige litar de flesta inte bara på staten, utan också på sina medmänniskor. 

Fördelarna är stora. Om man litar på att andra betalar sin skatt och tror att det mesta hamnar på rätt ställe, då ökar acceptansen för att själv göra det samma.

Starkare än någonsin

När förtroendet försvinner hamnar samhällen i stället i en ond spiral. Misstanken om fusk och missbruk minskar förtroendet för välfärdspolitiken och då minskar viljan att vara med och betala till den.

I Sverige är stödet för ­offentliga sektor – det vill ­säga det vi finansierar ­gemensamt via skatten – starkare än någonsin.

Regeringen har i snart ­åtta år prioriterat skattesänkningar framför välfärdssatsningar. Men sänkt skatt har inget stöd hos väljarna.

Kritiken handlar i stället framför allt om vinsterna

i välfärden.

Acceptansen för att ta ut vinster från skattefinansierad välfärdsverksamhet har fallit till en rekordlåg nivå.

I förra årets studie var det 62 procent som ville förbjuda det. I år hade den siffran ökat till 69 procent. I vartenda riksdagsparti är det fler än hälften av sympatisörerna som vill ta bort möjligheten till vinstutdelning.

SOM-studien visar att det inte är brist på kunskap om de privata alternativen som styr inställningen. Nej, även bland de som använder ­privat vård, skol och omsorg är en majoritet emot vinst­utdelning.

Inte i skatteparadis

Varken riskkapitalister ­eller politiker verkar ha förstått detta. Vid upprepade tillfällen har politiker, även socialdemokratiska, påstått att när många valt privata ­alternativ måste också vinstmöjligheterna finnas kvar.

Uppenbart har de trott att attityderna till välfärdspolitiken skulle förändras

i mötet med de förträffliga privata alternativen.

Inget kunde ha varit mer fel.

Det är inte konstigt. Svenska folket tycker att välfärd och omfördelning är viktigt. Men de vill att pengarna ska hamna på rätt ställe – inte

i ett skatteparadis.

Följ ämnen i artikeln