Mejla

Pernilla Ericson

Annie Lööf vinglar om humanismen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Björn Lindahl

Efter SD vill Centern spara mest på flyktingarna

Med Annie Lööf har Centerpartiet fått ett uppsving som alliansens humana, flyktingvänliga alternativ, och modet att stötta gymnasielagen hyllas. Centern har tagit plats som det borgerliga parti som hårdast drar gränsen gentemot Sverigedemokraterna.

– När andra har vänt kappan efter vinden så har vi stått upp för en reglerad invandring, men med medmänsklighet och humanism, sa Annie Lööf i Metros partiledarintervju.
Men när riksdagsvalet närmar sig krackelerar bilden av Centerpartiet –när politiken synas i sömmarna. Annie Lööfs "humana" parti vill inte investera i att hjälpa människor in i samhället. Centerpartiet har lägst migrationsbudget av allianspartierna, rapporterar Svenska dagbladet.

Skapar ett A- och B-lag

Partiet vill under 2018–2020 minska migrationsutgifterna med 2,4 miljarder kronor, jämfört med regeringens budget. Näst efter Sverigedemokraterna är det Centerpartiet som vill dra ner mest på integration och invandring. Det är bland annat nyanländas tillgång till välfärd som ska stramas åt. Merparten av etableringsersättningen vill Centerpartiet ersätta med ett system där flyktingar tar lån. Du som flytt hit ska genast sättas i skuld. Som för att cementera klasskillnader, skapa ett A- och B-lag, driver även Centerpartiet frågan om en ny sorts låglönesektor med okvalificerade arbeten för nyanlända. Skuldsatt med låg lön. Hur ska det då bli möjligt att komma ikapp?

Inte alliansens gröna röst

Det är inte bara i flyktingfrågan som skillnaden mellan bilden av partiet och politiken skaver. Centerpartiet har investerat enormt i att framstå som bäst i klassen på miljöpolitik. Många väljare ser C som det gröna alternativet för de som gillar skattesänkningar. Fullkomligt förödande blir då Naturskyddsföreningens undersökning, som visar att det är Liberalerna som är alliansens gröna röst. I en genomgång av hur partierna ställer sig i 18 miljö- och klimatfrågor hamnar Centerpartiet jämsides med Kristdemokraterna. Centerpartiet saknar politik för skydd av naturen, anser Naturskyddsföreningen. Annie Lööfs utspel om hur biobränsle kan göra flyget miljövänligt sågas av experter.
När Annie Lööf också vinglar i regeringsfrågan kantrar bilden av partiet som tydligt tar ställning gentemot SD. Gång på gång efterfrågas ett konkret besked: släpper Centerpartiet igenom en moderatregering som blir beroende av SD? Men något svar vill hon inte ge.
– Jag utgår ifrån att den frågan inte uppstår, säger Lööf.
Bilden av Centerpartiet håller inte när man tittar närmare.

avPernilla Ericson

ARTIKELN HANDLAR OM