Sämsta bygget i hela Sverige

En annan byggnadsställning med bristande säkerhet.

Tjusiga Glasberga är inte vilken sjöstad som helst. Även om ­Södertälje kommun beskriver den nya stadsdelen som en idyll är den just nu bara en livsfarlig arbetsplats.

Där jobbar byggnadsarbetare på höga höjder utan fallskydd. De klättrar på tak utan skydd, en man arbetade åtta meter upp, en annan föll från ett fönster. Byggnadsställningar är felbyggda, en del saknar räcken. Arbetsmiljöverket har en lång lista på säkerhetsbrister vid bygget i Glasberga.

Det är inte så här vi ska lösa bostadskrisen.

”Det värsta jag sett på 13 år”

Glasberga sjöstad utvecklas av ett fastighetsbolag som består av Söder­tälje kommun, Riksbyggen, JM och ­Telge Bostäder. De har i sin tur sålt tomterna vidare till privatpersoner eller mindre byggentreprenörer som ansvarar för själva bygget.

– Det är unikt att så många olika arbetsgivare som bryter mot reglerna är koncentrerade till ett och samma område, säger arbetsmiljöinspektör Patrik Hemmingsson till tidningen Byggnadsarbetaren.

– Det är det värsta området med ­farliga risker som jag sett under mina 13 år som inspektör.

Det är helt logiskt att Byggnads­arbetaren – byggjobbarnas fack­förbundstidning – nu har utsett Glasberga sjöstad till årets sämsta bygge.

– Det är otroligt att bristerna bara fortsätter år efter år, säger Byggnads ombudsman Tomas Kullberg.

Kommunen har ansvaret

De inblandade företagen har lovat att felen ska åtgärdas, men fortfarande är bristerna stora. Byggnads har försökt tala med byggnadsarbetarna, men ingen har velat framföra kritik och det är kanske det mest sorgliga i projektet Glasberga. Arbetarna är rädda om ­jobben, de tiger och bygger bostäder som Södertälje verkligen behöver.

Det är kommunen som har det övergripande ansvaret.  Södertälje borde ställa helt andra säkerhetskrav på ­byggbolagen.