Sharon bryr sig inte om EU:s fördömanden

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-26

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

EU:s utrikesministrar fördömer Israels avrättning av ledaren för det terrorstämplade Hamas. Det

betyder tyvärr inte så mycket.

Regeringen Sharon lyssnar bara på Washington. EU är visserligen Israels största handelspartner, men vill inte använda sin ekonomiska makt.

Så långt inget nytt.

Mindre känt är att EU-kommissionen vill bygga ut samarbetet rejält. Israel var det första land som entusiastiskt välkomnade strategin ”Wider Europe”. Med EES-avtalet som

modell talar kommissionen med regeringen Sharon om en gemensam marknad för varor, tjänster och kapital. EU:s ambassadör i

Israel beskriver lyriskt möjligheterna till samarbete även om polisfrågor, domstolar och flyktingar.

Det minsta utrikesministrarna borde göra är att säga nej, så länge som Sharons brott mot de mänskliga rättigheterna fortsätter.

Mordet på schejk Yassin och domen mot Mijailo Mijailovic förpassade svensk inrikespolitik till medieskuggan.

Utåt har det inte heller hänt så mycket. Lite uppvärmning om vårbudgeten, fortsatt tumult i folkpartiet om övergångsreglerna.

Under ytan är det tuffare tag.

Hur ska det gå med trängselskatten? Regeringen, samarbetspartierna och Stockholmspolitikerna träter om den lagrådsremiss som ska läggas fram nästa vecka. Finansborgarrådet Annika Billström vill att betalstationerna stängs i god tid före valet 2006. Miljöpartiet anser att försöket ska hålla på de utlovade 18 månaderna. Det blir svårt att hinna om Billström får sin vilja igenom.

Skatteutjämningen är en annan het fråga. I dag ska den socialdemokratiska partistyrelsen komma överens om principerna. Hur många kronor det blir till Norrbotten och Stockholm avgörs dock i förhandlingarna med miljöpartiet och vänsterpartiet.

Snart måste regeringen också slå fast villkoren för handeln med utsläppsrätter. Miljöpartiet vill ha lägre tak för industrins koldioxidutsläpp än näringsminister Leif Pagrotsky. Pr-firmorna har bråda tider med att plantera reportage om hur dyrt det kommer att bli.

Trängselskatten, utjämningen mellan kommunerna, utsläppsrätterna. Tre test på det röd-gröna samarbetets hållfasthet.

I avvaktan på besked i inrikespolitiken växer spekulationerna om en regeringsombildning som vårblommor ur marken. Göran Persson slår till efter socialdemokraternas tillväxtkongress, heter det i partiapparat och regeringskansli. Då kan han återta det

politiska initiativet och förbereda för

nästa ledargeneration.

Hur går det i så fall för näringsminister Leif Pagrotsky? Efter

EMU-omröstningen kämpade han för att få behålla utrikeshandeln, uppges det.

Göran Persson böjde sig ännu en gång för

Pagrotskys krav.

Därmed har näringsministern en mycket omfattande portfölj. Vill och får han behålla energipolitiken, som kräver mycket tid framöver?

Ska kollegan Ulrica Messing äntligen bli chef för ett departement? Hon kan de sociala frågorna bra och nämns som möjlig efterträdare till Lars Engqvist. Ulrica Messing är också favorit till att väljas in som ordinarie

ledamot i socialdemokraternas verkställande utskott.

Är det inte dags för en Europaminister? Ska Pär Nuder få formellt ansvar för ett departement och inte bara sköta politiken i det tysta? Kommer Margot Wallström hem?

Och inte minst – vem blir Göran Perssons första statsråd med utomeuropeisk bakgrund?

Det kan bli en spännande vår efter den senaste tidens inrikespolitiska stiltje.

Mats Engström

Följ ämnen i artikeln