Ge inte pengar till tiggande knarkare

Paret Bim och Daniels missbruk och liv på gatan skildras i SVT-serien ”36 dagar på gatan”

SVT visar just nu en serie om hemlösa. I det första avsnittet fastnar jag för Bim, en 26-årig missbrukartjej från Blackeberg i västa Stockholm.

På tv:n rör hon sig lite svajigt genom en tunnelbanevagn. Håret hänger långt och lite tovigt under den stickade mössan.

I handen har hon en pappmugg.

Hon ber om pengar till ett vandrarhem för kvinnohärbärgena är överfulla just nu och jag känner igen henne.

Hon ska ha pengarna till knark, tänkte jag när hon ett par gånger passerade förbi mig i tunnelbanan så det blev inga pengar i hennes pappmugg. I stället tittade jag väl ner i mobilen och förträngde snart den toviga tjejen. Vi är många som lärt oss att titta bort och titta ner när verkligheten blir för påträngande.
Men nu ser jag henne igen i tv-programmet.

Verklig bild av hemlösa

Hon kallas alltså för Bim och tillsammans med fästmannen Daniel lever hon på Stockholms gator. Hon har knarkat sedan tonåren och varje dag är en förnyad jakt på pengar och heroin. De tigger, handlar och skjuter upp. Visst drömmer de om en gård på landet, men den drömmen ter sig allt mer fjärran.

Jag hade alltså rätt, pengarna hade gått till knark. Jag hade inte hjälpt henne med en tjuga i koppen.

Bim är en av Sveriges 33 000 hemlösa. I Stockholm lever 2 439 människor utan en egen bostad. En del kan hanka sig fram på soffan hos någon kompis, men för andra återstår till slut bara gatan.

Bim och Daniel är inte särskilt gulliga när de sprutar i sig heroin på en skitig toalett.

I 36 dagar har SVT-fotografen Christoffer Hjalmarsson levt med de hemlösa på Stockholms gator. Det är en modern skildring för i dag står fotografen i centrum, det är han som sover bland grovsopor och är lika hungrig som de hemlösa. DN-krönikören Johan Croneman klagar på Christoffer Hjalmarssons närvaro, men det är väl priset vi får betala i dag för att bli publicerade. Min byline är lika stor som Johan Cronemans.

Det viktiga är ändå Christoffer Hjalmarssons verkliga bilder av de hemlösa. Bim och Daniel är inte särskilt gulliga när de sprutar i sig heroin på en skitig toalett. Det var länge sedan jag såg en så realistisk scen på tv.

Drar sig för att söka hjälp

De hemlösas jakt präglar hela serien.

Jakten på mat, jakten på värme, på pengar, tvål och vatten och en sovplats till natten. I de hemlösas värld kan behovet av en toalett vara plågsamt.

Men värst är ändå drogerna.

Jakten på heroin, amfetamin, hasch eller helt vanlig alkohol. Ofta är de orsaken till att människor hamnar på gatan. I bland blir de säkert trösten för de som hamnat där.

Men i dag syns även ungdomar och pensionärer bland de hemlösa. Om vi orkar kan vi säkert också se den äldre mannen som rotar efter tomburkar i papperskorgarna.

Stockholms stad har en ”tak-över-huvudet-garanti”, men de hemlösa hänvisas till trångbodda härbärgen som många uppenbarligen är rädda för. Att vara hemlös är dessutom en skam. Många drar sig för att söka hjälp.

– Att inse att man är hemlös är jättejobbigt, säger Anders som varit hemlös i sju år på grund av obetalda skulder.

– Man går liksom för sig själv.

Missbruk är en sjukdom

Det räcker inte med en tak-över-huvudet-garanti. De hemlösa är missbrukare, psykiskt sjuka, skuldsatta eller bara väldigt fattiga. De vågar inte möta socialens alla krav utan föredrar att tillbringa nätterna i trappor, soprum eller på nattbussar.

Den hårt ansträngda socialtjänsten måste få ökade resurser för att kunna möta dessa hemlösa. Även frivilligorganisationer som Stadsmissionen behöver mer stöd.

Hela landet behöver fler billiga lägenheter och en bättre missbruksvård. Narkotikapolitiken kan inte bara handla om jakten längre. Den måste också handla om narkotikans offer. Missbruket är en sjukdom som kräver en inkännande vård som aldrig ger upp.

Vi kanske inte ska ge en narkoman pengar, men vi ska aldrig kliva över henne när hon ligger utslagen på gatan. I ett anständigt samhälle ska hon aldrig ligga kvar där.


• Vill du ha våra texter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln