Förnuftet segrade i försvarspolitiken

Stefan Löfven

Peter Hultqvist (S) har tagit för vana att inleda varje tal med en lång uppräkning av allt han har åstadkommit sedan 2014. Nytt regemente på Gotland, nytt beställt luftvärn, återaktiverad värnplikt, nya samarbeten med andra länder och så vidare.

Med åren har listan blivit både lång och imponerande. Därför blev många oerhört besvikna i maj när Försvarsberedningen bröt samman och Socialdemokraterna till synes backade om försvarets finansiering.

Utifrån såg det bara konstigt ut. Björn von Sydow (S) hade framgångsrikt lett beredningens arbete och partierna var i stort sett överens både om den säkerhetspolitiska analysen och hur försvaret ska rustas upp.

S, C, L och MP överens

Efter drygt tre månader och hårda förhandlingar meddelade Peter Hultqvist i dag på en pressträff med Centern, Liberalerna och Miljöpartiet att Socialdemokraterna nu är tillbaka på ruta ett och att Försvarsberedningens förslag ska genomföras som planerat.

Det betyder att försvaret får en ökning på fem miljarder per år i nästa försvarsbeslut. Målet är 84 miljarder i försvarsanslag till 2025 vilket ska motsvara 1,5 procent av BNP.

Man kan därmed konstatera att förnuftet har segrat i försvarspolitiken.

Viktig satsning

Att Sverige sedan 2014 har rustat upp försvaret beror på ett allt mer hotfullt läge i omvärlden. Genom sin invasion av Ukraina och olagliga annektering av Krim samma år ändrade Ryssland helt förutsättningarna för europeisk säkerhetspolitik.

Och sedan dess har Vladimir Putin steg för steg ökat osäkerheten genom aggressiv utrikespolitik, stora militärövningar och en massiv upprustning.

Försvarsberedningens rapport innehåller flera viktiga satsningar, inte minst en fördubbling från två till fyra armébrigader, nya regementen och en helt ny amfibiebataljon på västkusten. Förslaget innebär att försvaret växer från 60.000 personer till 90.000.

Kommer inte att räcka

Att politikerna nu är överens är goda nyheter. Smolken i glädjebägaren är tyvärr att ingen ljusning i det säkerhetspolitiska läget är i sikte. Någon förändring av Rysslands politik är inte att vänta och Donald Trump gör sitt bästa för att öka osäkerheten om USA:s roll i den framtida världsordningen.

I Europa skakas EU av Brexit och av växande nationalism samtidigt som den demokratiska utvecklingen går bakåt i Turkiet och länderna söder om Medelhavet.

Dagens satsningar på försvaret är omfattande. Det är bra. Men på några års sikt kommer de med största sannolikhet tyvärr inte räcka.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.