Slut på Irene Svenonius privatiseringsfest

Finns en läxa att lära för svenska politiker

Irene Svenonius (M)

I Region Stockholm kan pengar gå till att behandla förkylningar på Östermalm istället för att behandla riktiga sjukdomar i Tensta. Det är marknaden som avgör. En rapport visar att regionen har svårt att skilja behov från efterfrågan.

Resultatet lär få en och annan moderatpolitiker att höja ögonbrynen i förvåning. Är behov och efterfrågan inte samma sak?

Vård efter behov

Efter 16 år av moderatstyre saknar Region Stockholm verktyg för att styra resurser dit behoven finns. Vilket är märkligt, eftersom vård ska prioriteras efter behov. I alla fall enligt lagen.

Enligt DN:s granskningar har resultatet blivit att det blir en ojämn fördelning av vårdcentraler och att barnavårdscentraler stänger i utsatta områden.

I Region Stockholm är vården mer privatiserad mer än någon annanstans i landet. Nu försöker till och med den amerikanska lågprisvaruhuset Costco slå sig in på vårdmarknaden i regionen. Det verkar vara lönsamt.

Hur hamnade vi här?

Fram till 2008 fördelades pengar utifrån befolkningen i varje område. Sen infördes vårdvalet. Det blev patienternas val som skulle styra. Privatiseringsfesten kunde börja.

Valfrihet viktigare än allt

Den tidigare M-bossen i regionen, Irene Svenonius, verkar rycka på axlarna åt hur frisk eller sjuk du är. För Moderaterna har valfrihet varit en överideologi, viktigare än allt annat. Ditt vårdbehov är sekundärt, verkar Moderaterna tycka.

Det är kanske toppen för den som bor inne i stan och är rätt frisk. Men resultatet blev ett lapptäcke där du själv behöver lotsa dig igenom alla val och ett system som missgynnar dem med störst behov.

Här finns en läxa att lära för borgerliga politiker runt om i Sverige. Gör inte som här. De prövade, men det funkade inte.

Region Stockholm har näst störst offentlig budget i Sverige. Lite mer än 70 miljarder av dem går till sjukvården. Den nya S-ledda majoriteten verkar kunna skillnaden mellan behov och efterfrågan. Nu är det upp till bevis.

Den som är sjuk ska ha företräde framför den som är lite snuvig.

Eller ännu enklare. Gör som det står i lagen.

Festen har börjat lida mot sitt slut.


Du kan läsa chatten i efterhand.

Denna chatt är stängd.

  • Linus Glanzelius
    27 feb 2023

    Tack så mycket för allt engagemang! Nu stänger vi chatten.

  • 27 feb 2023

    Privatiseringar är generellt en stöld från de svagaste i samhället. Det blir sällan bättre och när det hela går på sned så får samhället städa upp. Det finns säkert lyckade satsningar men kan inte komma på något just nu

    Christer Ramshage

    Ja om någon är vinnare så är det knappast de svagaste i samhället i alla fall...

    Linus Glanzelius
  • 27 feb 2023

    I alla andra frågor tas hänsyn till vad majoriteten av folk vill,men inte i frågan om privatiseringar av skola o sjukvård.Trots att 70-80% är emot så fortsätter detta år efter år,mycket märkligt.

    Lelle

    Visst är det märkligt?!

    Linus Glanzelius
  • 27 feb 2023

    Godmorgon

    Tror jag hör till ” dom flesta” . Vi som innan experimentet trodde det fanns utrymme för privat i det offentliga. MEN med facit i hand blev det värsta tänkbara utfall.

    Stora bolag med bara en prio. Dom små framgångsrika, som jag i min naiva vision såg framför mig har blivit uppköpta eller förlorat upphandlingar då dom varit ” för dyra” . Det är för att den typen av företag vet vad vård kostar. Kan inte lägga ett ” billigt” bud för dom har inte dom pengarna. Det m har gjort är att ge allt till sina polare , storföretagen. Hoppas någon Hawkings kan lösa detta skitutfall

    Flexibel 33

    Ja det är nog många som känner att det inte blev som dom tänkte... I teorin kan det låta bra!

    Linus Glanzelius
  • 27 feb 2023

    Jag vet ingen verksamhet som blivit bättre av privatisering eller som marknaden ska styra, är det något som någonsin fungerat ?

    Bosse

    Vissa saker kanske blivit bättre. Men knappast allt. Telenätet kanske ändå var en bra grej? Lägre priser och valfrihet för kunderna. Men den logiken kanske inte ska användas överallt direkt?

    Linus Glanzelius