Schimpanser vet mer om vaccin än svenskar

Hur många av världens barn vaccineras mot mässling? Svarsalternativen lyder som följer: A) 20 procent, B) 50 procent, eller C) 80 procent? Den frågan ställde Hans Rosling under en föreläsning för världens toppolitiker vid World Economic Forum i Davos 2015.

Svaret är att över 80 procent blir vaccinerade, vilket lett till att sjukdoms- och dödsfallen reducerats kraftigt.
Men det visste bara 23 procent av världsledarna. När Novus testade svenskarna med samma fråga var det bara 5 procent som svarade rätt.

Frågesporten är en del av Roslings så kallade Schimpanstest, som han skriver mycket om i den självbiografi som släpptes efter hans bortgång förra året. Enligt slumpprincipen får en schimpans 33 procent rätt i flervalsfrågor med tre alternativ. Både svenskarna och världsledarna i Davos presterade sämre på frågan om mässlingsvaccinering.

Framstressade vaccin har skapat rädsla

Kunskapsbristen är ett problem. Den anges som en del av förklaringen till det mässlingsutbrott som pågått i Europa under det senaste året. Erfarenheter av andra framstressade vaccin har skapat rädsla, så som de fall av sömnsjukdomen narkolepsi som orsakades av svininfluensavaccineringen för snart 10 år sedan. Det är i sig inte konstigt alls, berättelserna om hur familjers liv slagits omkull berör och oroar.

Då kan det vara betryggande att veta hur vanliga och beprövade mässlingsvaccinen är – att över 80 procent av världens barn får dem.

I Sverige väljer de allra flesta att vaccinera sina barn mot mässlingen, men det finns fortfarande områden och grupper där vissa avstår. Det kan få allvarliga följder. Kring årsskiftet drabbades Göteborgområdet av det största utbrottet i Sverige sedan millennieskiftet.

Bjuds in till "mässlingspartyn"

Kunskapen om vaccineringen är sämst i fattiga invandrartäta områden där förtroendet för barnavården sviktar. Ett annat problem är skadliga desinformationskampanjer på sociala medier. Vi har också sett prov på vårdcentraler där personal drivit egna agendor genom att inte ge korrekta råd om vaccinen.

Förra året spreds till och med inbjudningar till föräldrar på Facebook om så kallade "mässlingspartyn" där ovaccinerade barn kan delta för att bli smittade och på så sätt stärka sitt immunförsvar i stället för att vaccineras. Om de sedan i sin tur smittar ett riktigt litet barn kan det gå väldigt illa.

Socialminister Annika Strandhäll (S) ger nu Folkhälsomyndigheten 5,5 miljoner och ett uppdrag att förstärka informationsarbetet så att föräldrar kan göra val grundade i kunskap. Förhoppningsvis är vi snart bättre informerade än schimpanserna.

Följ ämnen i artikeln