Kvinnan ska få bestämma själv

Förvånande förslag Kvinnorörelsen drev kravet på fri abort som riksdagen antog för 40 år sedan. Det är anmärkningsvärt att Allianspartierna nu ifrågasätter kvinnans rätt att själv bestämma över sin egen kropp.

Att Kristdemokraterna i Kronoberg vill begränsa aborträtten är inte förvånande. Partiets småländska falang är starkt konservativ.

Men att moderater och centerpartister väljer att rösta för en utredning om samvetsfrihet är däremot en gåta. Samvetsfriheten skulle innebära att vårdpersonal kan vägra att utföra aborter.

Omröstningen i Kronobergs landstingsstyrelse visar att abortmotståndet nöter sig in i det svenska samhället. Centerpartiets landstingsråd Sven Sunesson hänvisar till Europakonventionen.

Det är exakt vad den ultrakonservativa abortrörelsen brukar göra. Man hävdar Europakonventionens rätt till samvetsfrihet och driver sedan rättsfall. ­Senast fallet med barnmorskan som inte ville utföra aborter i just Kronobergs län.

Folkpartisterna lade ner sina röster i landstingsstyrelsen. De röstade inte nej och det innebär att hela Alliansen i Kronoberg vacklar i en central fråga om kvinnors rättigheter. Så mycket för Annie Lööfs och Birgitta Ohlssons prat om ­feminism. I Kronoberg ifrågasätter deras partier aborträtten.

Men Europakonventionen har en fortsättning. Samvetsfriheten begränsas av hänsyn till hälsa och andra fri- och ­rättigheter. Det är kvinnan som äger rätten till sin kropp och ingen vårdanställd ska kunna ta den rätten ifrån henne. Vi kan inte ha ett sjukvårdssystem där personal av privatmoraliska skäl nekar ­patienter vård. Tänk vilka konsekvenser det ­skulle kunna få i förlängningen.

Svårt att få abort i Italien

Samvetsklausuler finns dock i många mer konservativa länder. I Italien vägrar till exempel 90 procent av gynekologerna att utföra aborter, vilket i praktiken innebär att italienska kvinnor har ­mycket svårt att få abort. När den svenska ­antiabortrörelsen driver samvetsfrihet så är det egentligen inte personalen man tänker på. Det är antalet aborter som ska ner. Det ska bli som i Italien.

Men restriktioner och abortförbud ­leder inte till färre aborter. De är lika vanliga i länder med sträng lagstiftning, skillnaden är bara att de då görs illegalt. 2008 dog 47 000 kvinnor i världen efter sådana osäkra aborter.

Märkvärdigt av M, C och FP

Det småländska abortförslaget går nu vidare till landstingsfullmäktige. Sverige­demokraterna kommer att rösta för samvetsfriheten för det är ett parti som ­gärna kontrollerar kvinnors sexualitet och reproduktion.

Som andra högerextrema partier har det en mycket konservativ syn på familjen.

Att Kristdemokraterna delar de värderingarna är inte heller särskilt förvånande.

Det anmärkningsvärda är att ingen i Moderaterna, Centerpartiet eller Folkpartiet reste sig upp till kvinnornas försvar.

Följ ämnen i artikeln