Det största hotet är inte terrorism

Klimatförändringarna börjar skörda ­offer. Nu vårdas 72 människor på sjukhus i Sibirien efter ett utbrott av mjältbrand. En pojke har dött. Inga kända fall av smitta från bakterien, vars sporer kan överleva i nedfrusna döda djur, har rapporterats sedan 1970-talet. Experterna tror att de senaste månadernas onormala värme tinat fram bakterierna. Och att det är en effekt av den globala uppvärmningen.

Även i Sverige har gårdar haft mjältbrandsutbrott. Åtta kor och en häst har dött i sjukdomen de senaste veckorna. Smittspridning via insekter kan vara ­orsaken. Att mjältbrandssporer från ­historiska utbrott kommit fram i den varma sommaren är en annan teori. ­Varma somrar betyder inte bara bra badväder.

En känsla av systemkollaps

Sommarens nyhets­flöde har präglats av terrorism, statskupper och vansinnesdåd. Terroristernas mål är att skapa skräck och en känsla av systemkollaps. Men det mesta i världen går faktiskt åt rätt håll – förutom just klimatet.

När FN summerade sina millenniemål 2015 fanns flera stora framsteg.

Trots de våldsamma konflikterna i Syrien, Sydsudan och Centralafrikanska Republiken ökar inte antalet som dör i krig och konflikt. Minskningen sen 1950 är i stället dramatisk. Den extrema fattigdomen minskade med tre fjärdedelar mellan 1990 till 2015. Medellivslängden har ökat med 20 år sen 1960-talet tack vare mindre fattigdom och bättre hälsa.

Bakslag för klimatmålen

Men klimatmålen präglas av bakslag. De globala koldioxidutsläppen ökade med 50 procent mellan 1990 och 2015. Medeltemperaturen på jorden har varit högre de senaste åren än någonsin ­tidigare uppmätt.

– Vi är den första generationen som kan utrota fattigdomen, och den sista som kan bekämpa klimatförändringarna, har FN:s generalsekreterare Ban ­Ki-moon sagt.

Det är dags att samhället tar klimat­hotet på allvar.

 Här får du senaste nytt om klimatet – varje dag