Gör Sverige tryggt för transpersoner

Pride

Prideveckan i Stockholm är i gång. I år är festivalen värd för Europride, vilket innebär stor internationell uppslutning. På Kulturhuset vid Sergelstog hänger regnbågsflaggorna tätt. Där fylls dagarna med seminarier om allt från klimathotet till idrottsrörelsen ur ett hbtq-perspektiv.

Diskussionen i dag handlar om transpersoners levnadsvillkor. Transpersoner är de som inte identifierar sig med det juridiska kön de blivit tilldelade vid födseln.

Visste inte vad trans var innan gymnasiet

Jon är 21 år, bor i Stockholm och är trans. Jon kom ut för vänner och familj under första året på gymnasiet, när hen var 16 år.

– Jag växte upp i samma samhälle som alla andra, så jag visste inte var trans var förrän jag började på gymnasiet. När jag började på en skola med en hbtq-förening träffade jag en annan person som var ickebinär. Jag provade lite olika pronomen för att se hur det kändes, och var glad när jag blev väl bemött av vänner, berättar Jon.

Firade med champagne

Alla har olika erfarenheter av att komma ut som trans. På seminariet i Kulturhuset berättar en transkvinna om hur hennes 85-åriga mamma köpte champagne för att fira att hon fått en dotter. En mamma bland åhörarna ler och kramar om sitt barn som berättat att hon väntar på en utredning i sjukvården.

– Det kan vara svårt att som ickebinär komma ut för sina medelålders föräldrar. De undrar vad det betyder, om jag vill byta kön. Men jag vill inte vara vare sig kvinna eller man, säger Jon.

Det viktigaste är respekt och öppenhet.

– Jag förväntar mig inte att min mormor ska veta allt om transfrågor, men jag vill bli respekterad. Man kanske inte förstår den andra fullt ut, men om man respekterar varandra kan man ändå ha en bra relation, säger Jon.

Sjukvården viktigast

På seminariet skapar sjukvården den längsta diskussionen. Både vården och samhällets syn på transpersoner har förbättrats kraftigt de senaste åren, men det är fortfarande stor skillnad på transvården på olika platser i landet. Deltagare på seminariet i Kulturhuset berättar om maktlöshet, långdragna och godtyckliga processer och stor skillnad mellan vården i stad och på landet.

– Resurser för transvård, hormonbehandlingar, operationer och till att bemöta psykisk ohälsa är väldigt olika på olika platser. Många av mina vänner som bor på landet åker till Stockholm för att kunna få ordentlig vård, säger Jon.

Politiken spelar roll

Behovet av en politik för transpersoner är akut. En stor undersökning från Folkhälsomyndigheten visade att mer än var tredje transperson då allvarligt övervägt att ta sitt liv det senaste året. Varannan transperson undvek att delta i vardagliga aktiviteter av rädsla för diskriminering. Lika många hade upplevt kränkande behandling. Var femte hade till och med utsatts för våld på grund av sin transidentitet.

En majoritet i riksdagen står bakom att utreda frågan om ett tredje juridiskt kön. Det skulle göra stor skillnad för transpersoner. Utöver det behövs ordentliga uppföljningar av hatbrott mot transpersoner och utbildning av skolpersonal i hbtq-frågor. Och framför allt lite vanlig respekt och förståelse för varandra.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.