Nej, Håkan Juholt är inte folkpartist

Publicerad 2011-03-18

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Alternativet, säger högern, är att bli mer höger. Det är det enda vettiga tycker dom.

Håkan Juholt är mannen som tycker att det är ­både finstämt och passande att bjuda med flickvännen för att titta på solnedgången över reaktor 1 i ­Oskarshamn. Kombinationen kärnkraft och romantik är knappast en politisk tillgång i dessa dagar. Men för Juholt har katastrofen i Japan medfört total medieskugga den senaste veckan, och det har nog varit rätt skönt för honom där han sitter och slipar på sitt installationstal.

Högern, å sin sida, har inte ­varit tyst. Hela hejaklacken, från Reinfeldt till borgerliga ledar­sidor, driver nu den bisarra idén att ­Socialdemokraterna har att välja mellan att gå åt ”höger” ­eller ”vänster”. Åt vänster finns enligt denna ­logik höga ersättningsnivåer, nej till friskolor och höga skatter för de höga skatternas egen skull.

Alternativet, säger högern, är att bli mer höger. Det är det enda vettiga tycker dom. En sådan social­demokrati skulle före­trädesvis sälja ut statliga bolag, börja se privata miljarduttag ur friskolor som en viktig frihetsreform och sänka skatter för de låga skatternas egen skull. De skulle, helt ­enkelt, bli folkpartister.

Håkan Juholt, hävdar dessa stora tänkare, har ­inte sagt att han vill sänka skatten. Varmed skulle bevisas att han är vänster­partist. Varmed skulle bevisas att han är oväljbar. Voilá, valseger 2014, allt härlett ur en mustasch.

Att högern tror att de kan ta hem detta logiska konststycke är ett bevis för vad en lång period utan opposition kan göra med tankeskärpan.

Den verkliga utmaningen för ­Håkan Juholt är inte att undvika att bli folkpartist eller vänsterpartist. Han kommer nämligen att hålla sig i den socialdemokratiska mittfåran, tala om ansvar för ekonomin, och vikten av både tillväxt och jämlikhet. Längtan hos ett sargat parti att sluta tjafsa ska heller inte underskattas – och Socialdemokraterna verkar ha bestämt sig för att den där Håkan Juholt, jo, ja, det kan nog bli bra.

Utmaningen för Håkan Juholt blir något annat. Sverige är ett land där konjunkturen blir allt bättre, där arbetslösheten sjunker och de flesta får mer pengar i plånboken.

I detta läge måste Juholt lyckas förklara att vägen till framgång inte går genom ytterligare ett jobbskatteavdrag eller ökade klassklyftor i skolan – och göra det utan att låta som en folkhemsnostalgiker.

I nästa vecka kommer Håkan Juholt att hålla sitt linjetal på Socialdemokraternas kongress. Det är tidigt för vallöften, men ett par borde han kunna kosta på sig. Som att avskaffa barnfattigdomen på 10 år, och växla Moderaternas nästa två jobbskatteavdrag till ett stort kunskapslyft. Reformer som vore bra för jämlikheten, tillväxten och Sveriges konkurrenskraft på lång sikt.

En enkel ­ekvation, egentligen. Om man inte är folk­partist. 

Karin Pettersson

Följ ämnen i artikeln