Regn och gift förstör badet

Trots att badvattnet är godkänt från bakterier så kan det förekomma miljögifter.

Sommar, sol, glass och bad. Eller riktigt så har det väl inte varit den här sommaren. Det har mest varit regn, regn och regn. Och när det inte är vädret som står i vägen för bad är det annat som oroar oss. Eller kanske borde pocka på vår uppmärksamhet.

En granskning som SVT har gjort ­visar att flera badorter ligger alldeles i när­heten av platser där man dumpat gifter från bland annat industrin. Många har halter över gränsvärdet av bland annat kvicksilver, kadmium, arsenik, bly och nickel.

Kan vara godkänd men giftig

Men trots detta mäter inte kommunerna miljögifter när de ska klassa hur bra en badplats är. Det man mäter i stället är halten av bakterier så att folk slipper bli magsjuka. Det är bra, men nu höjs röster för att kommunerna ska samordna ­mätningen med andra myndigheter ­innan man stämplar en badplats som godkänd. Som det ser ut i dag kan en badort vara rankad som utmärkt och samtidigt vara miljögiftig. Ett tydligt exempel är Brunnsviksbadet i Stockholm. Här anses vattnet vara ett av det renaste i landet. På samma gång är bottnen en av de mest ­förorenade och innehåller bland annat kvicksilver och kadmium.

Barnfamiljer kan alltså komma till en badplats utan att vara medvetna om ­riskerna.

Vet inget om framtida effekter

Nu behöver man inte gripas av panik. Det är antagligen inte så stor fara att ­bada på dessa platser så länge inte det som ­ligger på botten rörs upp till ytan. Men vad som är oroväckande är att ingen vet hur stor inverkan det har på människans ­hälsa på lång sikt. Britta Hedlund avdelnings­direktör på Naturvårdsverket säger till SVT: 

– Normalt faller du inte ned död ­pladask, om du får det i dig. Men vi vet inte i dag vad hela den här soppan av miljö­gifter vi får i oss har för effekt på oss om tjugo år.

Det kanske inte är så dumt att den här sommaren regnar bort trots allt.

Följ ämnen i artikeln