Hjälpen kommer – när du sålt allt

Publicerad 2012-01-25

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

25 JANUARI 2012. Socialbidrag

Professor Stefan Svallfors ­undersöker då och då svenskarnas syn på välfärden. Resultatet brukar bli ungefär detsamma oavsett när han mäter: stödet för våra gemensamma, kollektivt finansierade trygghetssystem är urstarkt.

I den senaste undersökningen har något hänt. Svenskarna har börjat tvivla på om trygghetssystemen finns där när man verkligen behöver dem. Den borgerliga regeringens hårdhänta reformer har skadat tilliten.

Ingen utväg

Allt fler slås ut från de ­stora socialförsäkringssystemen. Under första halvåret i fjol ­utförsäkrades drygt 12 600 personer från sjukförsäkringen. Inte för att de har blivit friska, utan för att regeringen har bestämt det. Av de som i dag är arbetslösa är det en minoritet som får ersättning från sin ­a-kassa.

I går berättade Aftonbladet om 12-åriga Emilie som besegrat cancern men som kommer att förlora sitt hem. Det vårdbidrag – 6 000 kronor ­i månaden – mamman får för att vårda sin fortfarande ­sjuka dotter räcker inte till räkningarna.

I flera år har familjens skulder vuxit och nu har de tvingasts lämna sin bostad. Under hösten har Emilie och hennes mamma bott i en sommarstuga utan rinnande vatten och Kronofogden har mätt ut ­deras ägodelar.

Något vidare stöd från samhället, genom till exempel pengar från kommunens ­socialtjänst kan de inte ­räkna med. Familjen äger nämligen fortfarande sin ­bostadsrätt.

Så är reglerna i dag. Den som äger något, en lägenhet eller en bil, får inget social­bidrag. För att få pengar måste man sälja allt man äger. Så när Emilies mamma sålt lägen­heten och det inte längre finns någon utväg, då kan kommunen hjälpa till med ­socialbidrag.

Ska vara sista skyddsnät

Så bidrar socialbidragets konstruktion till fattigdom och gör det svårare att ta sig ur den. Samtidigt tar allt fler svenskar emot bidraget.

Enligt Socialstyrelsens ­senaste statistisk tog cirka 247 210 hushåll emot social­bidrag någon gång under 2010. Det är 6,5 procent av alla svenska hushåll och en ­rejäl ökning mot året före.

Socialbidraget är ett tänkt sista skyddsnät för dem som inte klarar sig. Men ­efter regeringens ­reformer av socialförsäkringssystemen används det allt oftare av människor som inte är berättigade till arbetslöshets­ersättning eller sjukpenning.

Måste sälja allt

En av tio utförsäkrade har tvingats söka socialbidrag ­sedan deras sjukersättning dragits in. Bara 40 procent av de arbetslösa är i dag med ­i a-kassan, övriga är hänvisade till socialtjänsten.

Dit är också Emilie och hennes mamma hänvisade. Men först måste mamman få lägenhet och alla ägodelar sålda, förstås.