En ovälkommen amerikansk vän

Uppdaterad 2018-07-05 | Publicerad 2003-11-18

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dag landar president Bush med följe i London. Välkomstkommittén består av bland andra 14 000 poliser. Presidenten kompletterar styrkorna med några hundra egna säkerhetsmän, bepansrad Cadillac och pålitliga spårhundar. Bush har avlyst sitt utlovade tal till parlamentet av rädsla för protester. Däremot håller han en testund med drottningen och hennes skandalomsusade hov. Drycken intas samtidigt som Londons borgmästare Ken Livingstone bjuder på fredsparty i huvudstaden.
På torsdag kommer Bush att bli synlig som jättestaty på Trafalgar Sqaure.

”I rätt ögonblick”

Tony Blair sa i går, utan spår av ironi, att Bush kommer i precis rätt ögonblick.

Statsbesöket påminner annars mer om en säkerhetspolitisk operation än om en vänskapsmanifestation.

Bush bjöds till Storbritannien redan för ett och ett halvt år sedan. Ungefär samtidigt som han och Blair gjorde upp krigsplanerna mot Irak. Den korta historien har visat att deras argument för kriget var falska. Massförstörelsevapnen fanns inte, sambandet mellan Irak och al-Qaida var påhittat. Den snabba krigssegern har övergått i en kaotisk ockupation med ständiga dödliga attacker. Den USA-installerade irakiska myndigheten fungerar inte. Återuppbyggnaden, en mångmiljardaffär för bolag närstående presidenten, är så korrupt att amerikanska myndigheter tvingats ingripa. Den amerikanske prokonsuln har måst kallas hem. Kriget som skulle attackera terrorismen har skapat fler terrorister.

Fäller Bush

På torsdag kommer George W Bush att bli synlig som en jättestaty på Trafalgar Square, fast bara för en kort stund.

Demonstranterna ska senare i ett slags politisk happening fälla statyn till marken. Samma ritual som när Saddamstatyn slogs sönder i Bagdad.

– Det är fint med länder där yttrandefrihet råder, kommenterar den amerikanske presidenten, så pedantiskt skyddad från åsynen av demonstranter.

Bush och Blair ska försöka bli överens om ett exitprogram för ockupationsmakten. Kanske måste de rentav förödmjuka sig och ställa sina egna trupper under utländsk kontroll.

Glans över kampanjen

George Bush kan ta med sig hem bilder på sig själv och drottning Elisabeth. Argument i den kommande valkampanjen. För Tony Blair blir utbytet magrare. Den speciella vänskapen med USA skulle, lovade Blair, förmå Bush att samverka med FN, engagera sig i en fredsprocess i Mellanöstern, kanske rentav bli positiv till Kyotoavtalet eller Internationella brottmålskommissionen.

Bushbesöket påminner britterna om att ingenting av detta inträffat. Majoriteten uttalar följaktligen i opinionsmätningar, också i reaktionära tidningar som Sunday Times, att Blairs vänskap med Bush fungerat negativt för Storbritannien.

Blair ska visa upp sin amerikanske vän i sin egen valkrets. En riskabel gest, premiärministern vill ju försöka vinna sitt tredje val.

OS

Följ ämnen i artikeln