Finansoligarkerna skrattar åt Sverige

Slapphet kan tydligen vara lönsam

När ska de hårda tagen mot kriminella även innefatta finansvärlden? Återigen möts vi av rubriker om att svenska banker utnyttjats för att tvätta pengar, ett brott som är nära kopplat till skattefusk och grov organiserad brottslighet. Den här gången är det SEB som misstänks för att inte hålla rent i transaktionerna, rapporterar Uppdrag Granskning och TT.

Sedan den stora penningtvättshärva som skakade Swedbank och Danske Bank avslöjades för ungefär ett år sedan har SEB gett bilden av att de inte haft samma problem. VD:n Johan Torgeby hävdade under hösten 2018 att banken sedan 2008 varit fri från misstänkta affärer. 

Ökända målvakter

Men i läckta listor som UG och TT tagit del av så återfinns några av världens mest ökända ”målvakter” – det vill säga personer som äger eller driver bolag på pappret för att göra den verkliga ägaren anonym – bland SEB:s kunder. Granskningen visar att drygt hundra tidigare kontohavare haft kopplingar till tidigare kända penningtvättshärvor och brevlådeföretag i riskländer. ”Visst kan man i efterhand tycka att vi borde ha reagerat snabbare och hårdare i vissa fall”, säger SEB:s chef för regelefterlevnad när han konfronteras med uppgifterna. Antingen har banken varit naiv utan dess like, eller så har VD:n ljugit för allmänheten.

Dålig kontroll

Det är inte rimligt att journalister nu gör såväl Finansinspektionens som bankernas jobb. Förra veckan uppdagades att Swedbank kan ha gjort det möjligt för ryska vapenmiljonärer att bryta mot de amerikanska sanktioner som infördes efter att Ryssland annekterade Krim. Finansoligarkerna måste skratta åt godtrogna Sverige. 

Finansinspektionen är grovt underdimensionerad för sin uppgift – myndigheten har inte en chans att agera kraftfullt nog. Så lär det förbli även med de extra medel som skjutits till. Bankerna lägger uppenbarligen inte tillräckligt med resurser på kontroll. Frågan är om det verkligen bara har med godtrogenhet att göra? Högriskkunderna drar ju in stora summor. Exakt hur mycket ville dock inte SEB uppge när Uppdrag Granskning ställde frågan. Slapphänthet verkar vara en lönsam egenskap.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln