Barnens bidrag ska inte prövas

Representanter för flera borgerliga partier kräver nu att barnbidraget ska behovsprövas. Familjer som redan har en stabil ekonomi borde inte ha statliga bidrag, anser bland annat den unge liberalen Joar Forssell.

– Jag tycker vi ska ha generösa bidrag till dem som behöver det, men inte sprätta pengar hej vilt omkring oss, säger han till Ekot i Sveriges Radio.
Forssell får dessutom uppbackning av kollegor i Centerpartiet och Moderaterna.

Att också miljonärer får barnbidrag kan naturligtvis låta provocerande, i synnerhet när vi vet vilka behov som finns till exempel inom vården. Samtidigt handlar det om en hörnsten i det svenska samhällets uppbyggnad, den generella välfärdspolitiken.

Grundläggande rättigheter, som att få stöd de år barnen är små eller rätten till likvärdig vård, ska tillfalla alla. Ingen tjänsteman ska behöva gå igenom din ekonomi eller ha synpunkter på ditt liv för att du ska vara en del av välfärdssystemet.

Den grundtanken har visat sig effektiv, och den har dessutom visat sig populär. Genom att alla får del av välfärden har den också varit lätt att försvara.

Argument som biter

Att en ökad behovsprövning skulle göra hela välfärdssystemet mindre populärt är kanske inte ett argument som biter något vidare på Forssell och hans åsiktskamrater. Gemensamma trygghetssystem är trots allt inte deras högsta prioritering.

Låt oss därför presentera ett argument som också en marknadsliberal borde begripa. Att behovspröva till exempel barnbidragen skulle skapa nya trösklar på vägen till jobb. Nya inkomster skulle ju betyda minskade bidrag, något som redan skapar problem till exempel i försörjningsstödet.

Och som vänsterledaren Jonas Sjöstedt säger till Ekot:

– Börjar man rulla tillbaka barnbidraget för några, då rullar man snart tillbaka det för fler och då blir det en sorts allmosa.

Följ ämnen i artikeln