Lööf gjorde rätt om de ensamkommande

Det kan inte ha varit enkelt för Annie Lööf. Lågrådets kritik mot regeringens lagförslag om att ge några tusen ensamkommande barn och unga en ny chans att få stanna kvar har inte varit nådig. De hårda orden från Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna mot förslaget har varit skoningslösa. Man kan föreställa sig att trycket på Lööf att hålla ihop ”alliansfamiljen” varit betydande.

Och dessutom har förväntningarna från väljarna skruvats upp rejält. Låt oss inte glömma att Centerpartiets opinionsuppgång till stor del hänger ihop med att de profilerat sig som det sista högerpartiet som står upp för en generös flyktingpolitik.

I dagarna riktade sig Fatemeh Khavari, talesperson för nätverket Ung i Sverige, till den centerpartistiska riksdagsgruppen i en debattartikel:

”Rösta för lagförslaget om du är för tusen nya möjligheter. De ungdomar som omfattas av lagen känner inte det som Migrationsverket kallar vårt hemland, det är Sverige som är vårt hem. Sverige är vår framtid och vi kommer ta hand om det.”

Frågans politiska pris är stort, men i dag kom alltså besked.

— Centerpartiets linje har konsekvent varit att de ensamkommande som var minderåriga när de kom och som har drabbats av Migrationsverkets långa handläggningstider bör få en ny chans. De medmänskliga konsekvenserna blir alldeles för stora om vi stoppar det här förslaget, var till slut budskapet från Lööf. 

Egentligen är det hela inte särskilt svårt.

Det handlar om att ett par tusen unga människor ställde sig i en kö hos Migrationsverket för att få sin sak prövad utifrån att de var just barn. Barn har ju en särskilt skyddad ställning i asyllagstiftningen. Men på grund av långa väntetider och ett flyktingstopp hösten 2015 hann de bli 18 år. Och deras sak kom att prövas som om de vore vuxna.

Det är inte riktigt schysst att vår byråkrati bidrog till det - alltså vill regeringen, Vänsterpartiet och nu Centerpartiet ge de unga möjligheten till en ny prövning på de premisser som gällde när de ställde sig i kön.

Det är ingen amnesti. Cirka 9 000 personer får tre månader på sig att ansöka om tillfälligt uppehållstillstånd för gymnasiestudier. Därmed inte sagt att alla problem är lösta, men för tusentals ensamkommande betyder detta att de kan börja tänka på framtiden igen. Det är ingen liten sak.

Sedan har förstås Annie Lööf rätt när hon kritiserar regeringen, Moderaterna och det egna partiet för att ha perforerat migrationspolitiken med alla tillfälliga lagar som rullat ut sedan 2015.

— Efter detta beslut måste vi nu återgå till en långsiktig och förutsägbar migrationspolitik brett förankrad över blockgränsen, säger Lööf.

Just så. Låt oss hoppas att den nya lagen är ett steg mot en mer human flyktingpolitik.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.