Annie Lööf förstår inte direktörerna

Att ta bort turordningsregler löser inga problem

Ratio, den lite finare av näringslivets tankesmedjor, har nyligen frågat ledarna för tolv medelstora företag vad de tycker om LAS. Svenskt Näringslivs webbsida Arbetsmarknadsnytt förkunnar att lagen inte fungerar. Men faktum är att företagsledarnas svar egentligen tycks sparkar undan benen för mycket av både Svenskt Näringslivs och de borgerliga partiernas kritik mot anställningstryggheten.

I korthet kan den sammanfattas med att turordningsreglerna - alltså principen om sist in, först ut när det råder arbetsbrist - lägger en hämsko på den svenska ekonomin. Det påstås att företagen inte kan behålla kompetens, att de drar sig för att anställa personer och att anställda biter sig fast vid jobb de skulle må mycket bättre av att lämna. Sådana saker.

Direktörer läser tidningen

Nu har alltså Ratio frågat riktiga direktörerna, och visst muttrar de irriterat om turordningsregler och svårigheter att behålla personalen. Också direktörer läser ju tidningen.

Verkligt ilskna blir de dock över en annan del av anställningstryggheten, nämligen reglerna om att avsluta en anställning av personliga skäl. Det är alldeles för svårt att bli av med medarbetare som missköter sig, struntar i att göra sitt jobb eller ställer till trassel i största allmänhet. Det upprör direktörerna.

Säkert finns det både latmaskar och ganska hopplösa personer på de flesta arbetsplatser. Och naturligtvis kan man förstå om chefen vill kunna skicka dem på dörren utan besvärliga förhandlingar och krånglig dokumentation. Men det är inte det den politiska debatten handlar om. Anställningsskyddets kritiker talar inte om uppsägning av personliga skäl. Annie Lööf, Anna-Karin Hatt och de andra pratar om turordningsregler vid arbetsbrist.

Bråkstakar finns överallt

Kanske är det inte så konstigt, för lika säkert som det finns latmaskar och bråkstakar bland de anställda finns det förstås chefer och direktörer som skulle missbruka nya möjligheter att ge folk sparken. Som skulle se till att bli av med den som ställer krav på arbetsmiljön, som säger ifrån om arbetstider eller som ifrågasätter arbetsledningen.

Och då har vi ändå inte ens talat om den som vågar anmäla sexuella trakasserier.

Att försvaga skyddet mot uppsägning av personliga skäl skulle göra väldigt många människor väldigt utsatta. Det begriper folk.
Kanske är det därför borgerliga politiker fortsätter att tjata om turordningsregler, som inte ens direktörerna ser som ett stort problem.


• Vill du ha våra ledare direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!


Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.